Държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети Вселенския Патриарх Вартоломей във Фенер | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: EN – GR – UKRMK

Автор: Александър Иванов

На 17 ноември 2020 държавният секретар на САЩ г-н Майк Помпео посети Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей I във Вселенската Патриаршия във Фенер. Това съобщава пресслужбата на Вселенската Патриаршия.

В Twitter държавният секретар написа:

Имам честта да се срещна с Вселенския Патриарх Вартоломей и да посетя Патриаршеския Храм на Свети Георги. Като лидер в Православния свят, Вселенската Патриаршия е наш ключов партньор в защитата на религиозната свобода по целия свят.

Държавният секретар и съпругата му г-жа Сюзън Помпео бяха топлосърдечно приети в сградата на Вселенската Патриаршия от Вселенския Патриарх Вартоломей, от Високопреосвещения Митрополит на Галия г-н Емануил и от други служители и сътрудници на Вселенската Патриаршия.

Патриаршеският дякон г-н Яковос Крочак разведе гостите из сградата и Храма на Свети Георги, и ги запозна с историята на Храма, като предложи различни Свещени Мощи, съхранявани от Майката Църква, на които гостите се поклониха.

Срещата с Патриарх Вартоломей продължи около час. Страните обсъдиха въпроси, касаещи Вселенската Патриаршия, гръцката диаспора и вярващите в Турция. Те обсъдиха и православния живот в света, както и развитието на междухристиянския диалог за насърчаване на мирното съжителстване и помирението между различните народи и култури.

Патриарх Вартоломей похвали работата на Гръцката Православна Архиепископия на Америка, която определи като блестяща.

Бяха обсъдени и инициативите на Вселенския Престол за повишаване на обществената осведоменост относно зачитането на Творението и опазването на околната среда.

Страните размениха мнения относно зачитането на основните права и религиозната свобода в света.

Негово Божествено Всесветейшество подчерта необходимостта от защита на християните, но също така и на всички религиозни общности в Близкия изток, които през последните години бяха тормозени от войни и от какви ли не изпитания.

След като приключи срещата, Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Галия г-н Емануил направи изявление пред медиите, като заяви, че това посещение на държавния секретар на САЩ е историческо. Той припомни, че и други държавни секретари на САЩ са правили подобни посещения във Вселенската Патриаршия. Митрополит Емануил каза, че са били обсъждани въпроси относно религиозната свобода и основните човешки права, защитата на християнското присъствие в Близкия изток и въобще проблеми на Православието по целия свят.

Като Вселенска Патриаршия ние носим отговорност за единството и за благото на Православието, което е важна роля за върховенството на мира в света.“ – каза Митрополит Емануил.

Относно Света София в Константинопол, Митрополитът каза, че въпросът е бил обсъждан, но не е негова работа да коментира. Той обаче припомни, че не само Вселенския Патриарх, но и целия свят осъдиха и осъждат решението на Турция да оскверни този многовековен паметник на културното и византийското наследство.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal