Двете общности в Косово се споразумяха за историческия Монастир Високи Дечани

С помощта на италианско посредничество бе решен дългогодишен спор между етническото албанско правителство на Косово и сръбското малцинство, което ще позволи осъществяването на проект за магистрала, заобикаляща исторически православен манастир, включен в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, предаде Асошиейтед прес.

Сръбските православни лидери дълго протестираха срещу разширяването на път, минаващ близо до манастира от 14 век Високи Дечани – един от най-значимите сръбски средновековни паметници в Косово. Те се аргументираха, че това ще наруши правилата за опазване на обекта и че интензивният трафик по пътя, осъществяващ достъп до ски курорт, ще повреди сградите и заобикалящата ги природна среда.

Договореното споразумение ще позволи изграждането на нова магистрала, която заобикаля обекта от списъка на ЮНЕСКО, и води към курорта и съседна Черна гора. Съществуващият разширен път ще остане, но се очаква движението да се насочи основно към новия.

Италианският посланик в Косово Никола Орландо и ръководителят на мироопазващите сили КейФОР – италианският генерал Микеле Ризи, посредничиха за постигането на споразумението. Официален представител, участващ в преговорите, заяви, че цената на новия проект засега е неясна, но вероятно ще бъде покрита от Европейския съюз.

„Подобно споразумение доказва, че Република Косово е страна на равенството, на свободата и на правата, които се спазват и защитават еднакво за всички“, заяви косовският премиер Авдулах Хоти, който също участваше в преговорите.

Монахът Сава Янич от манастира Високи Дечани заяви в Туитър, че „споразумението ще защити манастира от строежа на международен път, който ще го заобиколи, а в замяна ще позволи ремонтиране на съществуващия път за местна употреба“.

Косовското външно министерство също приветства споразумението, като заяви в съобщение, че пътят е „от стратегическо значение за всички албанци, улеснява свободното движение на хора и стоки и също така ще благоприятства развитието на туризма“.

Източник: Политика

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal