Гърция: Прокурорско разследване за изявленията на Архим. Андониос Стилианакис относно коронавируса и носенето на маска | VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

В свооята проповед свещеникът говори за подкупи на роднини на починали от коронавирус лица, за ненужното носенето на маска, както и за несъществуването на коронавируса.

От Първоинстанционната (Районна) прокуратура в Солун се провежда предварителна експертиза, за да се уточни дали има извършени някакви провинения (простъпки) във връзка с изявленията на Архимандрит Андониос от Свещения Храм на Свети Атанасий в Солун.

Ръководителят на Първоинстанционната прокуратура в Солун г-н Панайотис Панайотопулос е издал заповед за разследване, след публичното изявление на Архимандрит Андониос Стилианакис за причинената смърт от коронавирус и носенето на защитна маска. Нареждането за разследване се основава на конктрено видео с изявленията на отец Андониос по време на неговата проповед в Храма на Свети Атанасий Велики в Солун.

Отец Андониос не подмина и земетресението в Самос. Докато Самос оплаква несправедливата и нелепа смърт на две деца по време на силното земетресение, а жителите на острова все още да броят пострадалите от това природно бедствие, Архимандрит Андониос заяви във връзка със земетресението, че е „Божия намеса или наказание“. По-конкретно той заяви, че „използват коронавируса като претекст за поставят Църквата встрани“. Той в своята проповед, по-късно заяви, че земетресението в Самос е Божие наказание, а след това подчерта, че това не е коронавирус, а „дяволски вирус“!

Прокурорското разследване ще бъде относно два аспекта:

Първо, да се разследва основателността на обвинението, което отправя Ахримандритът във връзка изявленията му, че са подкупвани роднини на хора, които са загубили живота си, за да бъдат записани, че причината за тяхната смърт е коронавирус.

Целта на тази част от прокурорското разследване е да се уточни дали са извършени следните провинения: Фалшиви уверения, които се отнасят до държавни служители и лекари в държавните болници или за фалшиво медицинско удостоверение от частни лекари.

По време на разследването, което е възложено на полицията, свещеникът ще бъде призован да даде показания (обяснения) под клетва за да посочи източниците на своята информация.

Второ, обвиняващият Архимандрит ще бъде призован да свидетелства без клетва като заподозрян относно това, което е казал за неносенето на предпазна маска.

Що се отнася до първия аспект от прокурорското разследване, свещеникът, който в проповедта си заяви, че коронавирусът е „дяволски вирус“, обяви също, че е лекар, ще бъде призован да назове лица за конкретните свидетелства.

Казват ни, че маските предпазват. Маските не предпазват другите, молитвата ги предпазва. Вече ни казват, че трябва да се ваксинираме. Населението на земята е 7 млрд. души, представяте ли си колко пари ще вземат някои за ваксината?“, заяви между другото Архимандрит Андониос Стилианакис.

С оглед на горното, полицията се призовава да направи проверка дали е налице нарушение на член 183 от Наказателния кодекс относно „подбуждане към неподчинение“ на закон или друг нормативен акт, издаден от комептентните власти.

Както стана известно, провиненията, които се разследват са за фалшивото уверение и фалшивото медицинско удостоверение, съдействие към подкуп, както акт на подбуждане към неподчинение към нарежданията на компетентните държавни органи, както е предвидено в Наказателния кодекс (на Гърция).

Източник: GRTIMES.GR ΣΚΑΪ

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal