Всеукраинският икуменически съвет на църквите и религиозните организации: Сътрудничество между църквите и държавата в ковид пандемията | СНИМКИ

Автор: Александър Иванов

На 20 ноември 2020 Всеукраинският съвет на църквите и религиозните организации се събра на редовното си заседание, на което бяха поканени министър-председателят на Република Украйна г-н Денис Шмигал и други държавни служители в конгрегационната зала на Киевската православна богословска академия.

На срещата присъства и Предстоятелят на Православната Църква на Украйна Киевски Митрополит г-н г-н Епифаний, председател на ВСЦиРО. Негово Блаженство беше придружен от Чернихивския Архиепископ г-н Евстратий.

В словото си Митрополит Епифаний благодари на Денис Шмигал за работата му по разрешаването на въпросите, повдигнати на предишното заседание на ВСЦиРО, и засегна редица въпроси актуални днес. На първо място стана въпрос за противодействие на разпространението на опасната коронавирусна инфекция и ефективното взаимодействие с държавата по отношение запазването на човешкия живот, който е дар от Бога.

Днес отново чуваме за негативните „антирекорди“, свързани с броя на пациентите. Много зависи от всички нас да спрем тази ужасна вълна на зараза. За съжаление, сред болните днес има и мои събратя – Предстоятели на други поместни Православни Църкви. Когато се подготвях за тази среща мислех, че са трима, но сега са двама, защото тази сутрин Предстоятелят на Сръбската Патриаршия почина. Моля всички вас да отправите молитви към Бога за всички, които се нуждаят от изцеление от тази болест, както и за лекарите, които саможертвено се грижат за болните“ – каза Негово Блаженство Митрополит Епифаний.

Социално уязвимите хора също трябва да имат достъп до ваксината срещу COVID-19.“ – заяви Върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква г-н Святослав Шевчук по време на срещата.

Архиепископ Святослав подчерта, че при трудни обстоятелства е много важно да се говори за приоритети – човешки живот и здраве. Той подкрепи предложението на Предстоятеля на Православната Църква на Украйна да се сформира работна група за проучване на въпроси, свързани с карантинните иновации за религиозните общности.

Парите не могат да бъдат по-ценни от човешкия живот. Ето защо разбираме различните ограничения, наложени от украинската държава. Въпреки това, ние искаме, преди да вземем такива решения, да има пространство за комуникация и диалог, наса че някои карантинни ограничения или забрани да могат да бъдат обсъждани с религиозните общности.“ – каза Предстоятелят на УГКЦ.

Според архиепископ Святослав, когато става въпрос за ролята и мястото на църквите в тези трудни времена, е важно да разберем, че човек няма нужда само от физическо здраве, но и от духовно такова.

Религиозният живот не е само празници и поклонения. Религиозният живот е възможност за църквите да изпълняват своите служения дори и при такива трудни обстоятелства. Тази възможност трябва да се зачита по същия начин, както се зачита достъпът до аптеките по време на карантината.

Затова нека погледнем с надежда в бъдещето, надявайки се на ваксина, която наистина да помогне за защитата на живота и здравето на хората. Папа Франциск говори за необходимостта от достъп до тази ваксина и за най-слабите и уязвимите хора. Не можем да забравим за социално уязвимите хора, които няма да могат да си позволят ваксината.“ – каза още Предстоятелят на Украинската гръко-католическа църква.

Премиерът Шмигал подчерта, че Правителството на Украйна винаги се стреми да бъде партньор на всички църкви и религиозни организации. Той благодари за поканата да участва в редовното заседание на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации, подчертавайки, че тази практика трябва да продължи и за в бъдеще.

Сега наближават важни зимни религиозни празници: Рождество Христово, Ханука, Денят на Свети Николай, Богоявление и т.н. По време на тържествата е възможно да се съберат големи тълпи от хора. Затова трябва да предприемем съвместни мерки, за да сведем до минимум броя на заразените хора“ – каза премиерът.

Останалите членове на ВСЦиРО също изразиха своите мнения по обсъжданите въпроси и отправиха благопожелания към министър-председателя на Украйна.

След срещата, Предстоятелят на Православната Църква на Украйна заедно с министър-председателя посетиха Златовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев, където запалиха свещ.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎