Вселенският Патриарх няма да отслужи Опелото на Сръбския Патриарх заради ограниченията, свързани с коронавируса | VIDEO

Автор: Йордан Георгиев

Днес по време на Божествената Литургия в Катедралния Храма на Пресвета Богородица в Перан (Константинопол), Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх в края на своето слово заяви, че няма да може да отслужи Опелото на блаженопочившия Сръбски Патриарх, както се полага съгласно каноничната традиция на Светата Православна Църква, заради ограничителните мерки при пътуване по време на изострената коронавирусна пандемия, която на Балканите е в своя разгар.

За съжаление няма да мога да отслужа Опелото на блаженопочившия Сръбски Патриарх Ириней, както съм отслужил Oпелата на блаженопочившите Предстоятели на поместните Църкви в Румъния (+ Патриарх Теоктист през 2007 г. – Бел. авт.), в Гърция (+ Архиепископ Христодул през 2008 г. – Бел. авт.), в Русия (+ Патриарх Алексей II през 2008 г. – Бел. авт.), в Сърбия (+ Патриарх Павле през 2009 г. – Бел. авт.) и в България (+ Патриарх Максим през 2012 г. – Бел. авт.). Коронавирусът ме възпрепятства да отида в Белград. Дори и един Митрополит от Патриаршията не мога да изпратя, заради ограниченията. По този въпрос говорихме лично с наместника на овдовелия Патриаршески Престол на Църквата на Сърбия Митрополит Хрисостом за тази невъзможност. Поради тази причина Дабро-босненският Митрополит г-н Хрисостом ще бъде мой представител и ще възглави отслужването на Заупокойната Литургия и Опелото, а след това ще прочете от мое име Прощалното слово, което вече съм му изпратил…“, заяви Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей.

(Обновено 23.11.2020 г.)

Но посланието на Вселенския Патриарх беше пропуснато по време на живото излъчване на опелото на Сръбския Патриарх. Явно то е прочетено само сред Архиереите, но не и пред вярващите.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal