Начало » Новини » Светът » Вселенският Патриарх: Новата автокефална Църква на Украйна е единствената канонична Православна Църква на територията на държавата Украйна | ПИСМО

Вселенският Патриарх: Новата автокефална Църква на Украйна е единствената канонична Православна Църква на територията на държавата Украйна | ПИСМО

In other languages: UKRGR/EN MK

Превод: Йордан Георгиев

Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей отговори на въпроса на собствениците на украинския църковен сайт cerkvarium.org за каноничния статус на намиращата под ръководството на Онуфрий антиканонична (извън границите) група, както и това, че той не е Киевски Митрополит, а по снизхождение титулярен Епископ в Киев.

Писмо на Вселенския Патриарх до cerkvarium.org

До г-н Дмитро Горевой и г-жа Татяна Деркач,
основатели на НПО „Център за религиозна сигурност“ и
редактори на Cerkvarium,
възлюбени в Господа чеда на наша Милост:
Благодат и мир от Бога.

В отговор на вашето писмо от 20 юли 2020 г. с прот. № 7, бихме искали да ви напомним, че на 11 октомври 2018 г. Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, Майката Църква на Киевската Митрополия, отмени Патриаршеското и Синодално писмо, издадено през 1686 г. Това писмо предоставя като форма на «снизхождение» правото на Московския Патриарх да ръкополага само Киевския Митрополит, който трябва да бъде избиран от Църковно-народен събор в неговата епархия, както и правото да споменава по време на Божествената Литургия «сред първите» Вселенския Патриарх, «като негов източник и авторитет, и като превъзхождащ всички диоцези и епархии навсякъде», провъзгласявайки и утвърждавайки каноничната му зависимост от Константинополската Майка Църква. На същия ден, Светият и Свещен Синод реши да приеме апелационните жалби на Филарет Денисенко, Макарий Малетич и техните последователи, които се оказаха в разкол не по догматични причини. Те канонично възстановиха Йерарсите и духовенството в своите редици, връщането на верните в общение с Църквата, както и това да пристъпят към предоставяне на автокефалия на Църквата на Украйна.

Впоследствие Вселенската Патриаршия свика в Киев на 15 декември 2018 г. Обединително църковно-народно събрание (Събор). Всички православни Архиереи в Украйна получиха покана за този Обединителен събор чрез нашите патриаршески писма. За съжаление, украинските Йерарси, под юрисдикцията на Московската Патриаршия, с изключение на двама, пренебрегнаха нашето писмо за покана и не участваха в Обединителния събор, както се очакваше. Този събор избра Митрополит Епифаний за каноничен Митрополит на Киев и на цяла Украйна, както и прие учредителната Харта (Устав – Бел. прев.) на Църквата на Украйна, която беше изготвена от Вселенската Патриаршия през ноември 2018 г. След това, Томосът, провъзгласяващ автокефалията на Църквата на Украйна, беше предаден в ръцете на Митрополит Епифаний от наша Милост в седалището на Вселенската Патриаршия във Фенер на 6 януари 2019 г.

Оттогава новата автокефална Църква на Украйна е единствената канонична Православна Църква на територията на украинската държава и Негово Блаженство Митрополит Епифаний на Киев и на цяла Украйна трябва да бъде признат за неин каноничен Предстоятел. В съответствие с каноничния принцип на териториалност, което е присъщо и постоянна даденост на православната еклисиология, никоя друга Църква не може да присъства в юрисдикцията на Църквата на Украйна. Въпреки това, в дух на пастирска чувствителност, ние временно толерираме съществуването на украинските Йерарси от Московската Патриаршия, не като местни управляващи Епископи, а просто като титулярни или постоянно пребиваващи Йерарси в Украйна, съгласно канон (правило) 8 от Първия Вселенски събор в Никея. Наядваме се, че ако Бог пожелае, те скоро ще се обединят с поместната Църква. Поради тази причина, Негово Високопреосвещенство Онуфрий вече не се счита за каноничен Киевски Митрополит, а като Архиерей, пребиваващ в Киев, както той е отбелязан в отпечатания Годишник на Вселенската Патриаршия за 2020 година.

С тези мисли, ние се молим Святият Дух, Утешителят, Който винаги лекува с Божествена благодат онова, което е немощно и допълва липсващото, да доведе всички йерарси, духовници и боголюбиви хора в Украйна до единство, а ние с удоволствие отправяме до всички вас нашите патриаршески благословии като ви даруваме благодатта и безкрайната Божия милост.

Във Вселенската Патриаршия, 6 октомври 2020 г.

Духовно ваш,

(подпис)

+ ВАРТОЛОМЕЙ

Архиепископ на Константинопол – Новия Рим
и Вселенски Патриарх

Източник: Φως Φαναρίου

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal