Вселенският Патриарх Вартоломей отслужи Панихида за жертвите на Голодомора в Украйна | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: GR

Автор: Александър Иванов

На 28 ноември 2020 след Божествената Литургия в Патриаршеския Свещен Храм на Свети Георги във Фенер, Негово Божествено Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей отслужи Панихида в памет на 87-годишнината от Голодомора (на чист български език: Гладомор) – една от най-големите трагедии в съвременната история на Украйна, по време на която от глад умират милиони хора.

На богослужението присъстваха Високопреосвещеният Митрополит на Имврос и Тенедос г-н Кирил, Преосвещеният Епископ на Аликарнасос г-н Адриан, Архиерейски предстоятел на Периферия Фенер-Златен рог, Негово Високопреподобие Архимандрит г-н Харалампий Ничев, генералният консул на Украйна в Константинопол г-н Александър Хаман, както и други служители на консулството и членове на украинската общност в Константинопол.

В словото си Вселенският Патриарх посочи, че XX век може да се счита за най-трагичния период в човешката история, белязан от двете световни войни, и от други изпитания, някои от които са известни, докато други са ни по-малко познати или дори неизвестни.

Сред последните трябва да споменем и за Големия глад в Украйна (Голодомор), който имаше за цел да унищожи от седем до десет милиона благочестиви украинци чрез глад през най-ужасяващите години на съветския режим, от 1932 до 1933, и това е, което ние с молитва отбелязваме на този ден.

Украинският термин „Голодомор“ се отнася до изкуствения и умишлен глад, дяволският план на сталинистката система, насочен към добре планиран геноцид срещу много благочестив народ с цел изкореняване на християнската вяра и Православната Църква.

Ние трябва да осъдим това зверство, така че подобни неща да не се повтарят никога в човешката история.

Докато ние с молитва си спомняме за украинската трагедия, целият свят в момента страда от коронавирусната пандемия, която досега е причинила повече от един милион смъртни случая по целия свят.

Да не се отчайваме, но да последваме примера на Старозаветния Йов и да поддържаме силна вярата и надеждата си в милостивия Бог.“ – каза още Негово Божествено Всесветейшество.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal