Вселенска Патриаршия: Майк Помпео ще посети Вселенския Престол на 17 ноември 2020

In other languages: GR EN TR

Превод: Йордан Георгиев

Комюнике на Вселенската Патриаршия за посещението на държавния секретар на САЩ г-н Майкъл Р. Помпео

С удоволствие съобщаваме, че Негово Превъзходителство г-н Майкъл Р. Помпео, държавен секретар на Съединените щати, ще посети по своя инициатива Престола на Вселенската Патриаршия този вторник, 17 ноември нещо, което представлява радост и чест за Константинополската Майка Църква.

Припомняме, че в миналото и други държавни секретари на САЩ също са посещавали Вселенската Патриаршия, като Мадлин Олбрайт, Джон Кери и Хилари Клинтън.

Подобни посещения демонстрират значението и положението на Вселенската Патриаршия като институция с многовековна история, с безценен принос за глобалната цивилизация.

По време на посещението си във Фенер, държавният секретар се очаква да обсъди с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей въпроси за основните права и за религиозната свобода, по които, както е известно, Съединените щати винаги са се интересували от консолидиране по целия свят.

В този контекст отбелязваме, че през февруари 2019 г. държавният секретар Помпео беше поканил Вселенския Патриарх във Вашингтон, за да обсъди и обмени мнения по сходни въпроси, засягащи човечеството днес, включително ролята на религиите за установяване на мир и стабилност в света. По това време обаче задълженията на Негово Всесветейшество не позволиха тази среща да се проведе в Съединените щати.

Вселенската Патриаршия изразява задоволството си от предстоящото високо посещение в нейния Престол и благодарността си към държавния секретар на САЩ за включването му в графика на десетдневното му пътуване до Европа и Близкия изток.

Във Фенер, 15 ноември 2020 г.
От Главния секретар на Светия и Свещен Синод

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal