Волоколамският Митрополит Иларион (Алфеев) призовава за отмяна на наборната военна служба в Руската Федерация

Автор: Александър Иванов

Високопреосвещеният Волоколамски Митрополит г-н Иларион (Алфеев) се надява, че задължителната наборна военна служба в Русия ще остане в миналото. Това заяви той по повод трагедията в казарма във Воронеж, където наборник разстреля други войници.

Колкото по-скоро бъде отменена задължителната военна служба, толкова по-добре ще бъде това за боеспособността на армията“ – посочва г-н Иларион.

Според него в съвременните въоръжени сили трябва да служат само професионални военни, които са дошли в армията по призвание и получават заплата за служението си. „Случайните хора в армията са много опасни“ – уверен е Йерархът.

Той не споделя мнението, че всеки мъж задължително трябва да премине през военна служба, като добавя, че говори като човек, който е служил две години в армията.

За съвременната армия е много важен правилният подбор на кадрите, а хора с конфликтни характери не бива да получават оръжия в ръцете си“ – заключава Високопреосвещеният Митрополит от Московската Патриаршия, цитиран от Интерфакс.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎