Виницкият Митрополит Симеон: Митрополитът на Лангадас Йоан беше скъп приятел на Православната Църква на Украйна

In other languages: UKR GR

Автор: Виницко-Барски Митрополит г-н Симеон, Православна Църква на Украйна (ПЦУ)
Превод Александър Иванов

На 15 ноември 2020 от Гърция дойде тъжна новина. На 62-годишна възраст Йерархът на Еладската Църквата Митрополитът на Лангадас, Лити и Рендини г-н Йоан почина.

Владика Йоан искрено подкрепяше Православната Църква на Украйна и работеше усърдно, за да бъде автокефалията ѝ призната от останалите поместни Църкви. Митрополитът винаги приемаше поклонници от Украйна, благославяше им да се покланят в неговата Митрополия и се отнасяше с особена любов и уважение към Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний.

Още преди официалното признаване на Православната Църква на Украйна от Еладската Църква, Митрополит Йоан служи с Архиереите и духовенството на ПЦУ в Киев за Деня на 1031-годишнината от покръстването на Киевска Рус.

Кончината на Митрополита на Лангадас Йоан е голяма загуба за Еладската Църква и за целия православен свят. Винаги ще си спомняме с благодарност за братската му любов и подкрепата, която той оказа на Православната Църква на Украйна.

Днес сърцата ни са изпълнени с много болка и печал, но ние вярваме, че Господ ще приеме душата на Своя верен служител в селенията на праведните. Молим се за това. Вечна памет и Царство Небесно на скъпия ни Митрополит Йоан.

Изказваме съболезнования на духовенството и вярващите от Митрополията на Лангадас.

Източник: Виницко-Барска Епархия, Православна Църква на Украйна

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal