Българският Патриарх Неофит изрази съболезнованията си за кончината на Сръбския Патриарх Ириней

ДО СВ. СИНОД НА СРЪБСКАТА ПАТРИАРШИЯ
СЪРБИЯ
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

От името на Св. Синод на Българската православна църква и от наше име, приемете най-искрените ни братски съболезнования по повод неочакваната кончина на Предстоятеля на Сръбската Патриаршия Негово Светейшество патриарх Ириней.

Сърцaта ни са изпълнени със скръб от тежката загуба, но надеждата ни е в Господа, Който „не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи” (Лк 20:38).

Скърбим заедно с Вас, клира и благочестивото изпълнение на светата ви Църква!

Жизненият път на Светейшия патриарх Ириней бе изпълнен от молитвено славословие към Всеподателя Бога за повереното му паство, за което той радееше и непрестанно се трудеше, изпълнявайки църковното си послушание и свещените канони на Светата Православна Църква.

В този траурен момент за молитвено единение, отправяме молитви към Всемилостивия Бог да всели светлата душа на новопреставилия се патриарх Ириней в селенията на праведните, като вярваме, че отминалият от нас във вечността ще чуе гласа на вечната Божествена справедливост: „Добри и верни рабе! В малко си бил верен, над много ще те поставя; влез в радостта на господаря си“ (Мат. 25:21).

Бог да го прости и упокои душата на своя верен раб и наш скъп събрат патриарх Ириней!

Вечна и блажена да пребъде неговата памет!

† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

20.11.2020 г.
гр. София

Източник: Българска Патриаршия

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎