Атинският Архиепископ Йероним: Не искам да крия от вас, че по време на моето изпитание се уплаших много и изпитах много болка, както всички хора…. Бях готов на всичко като духовник, че може и да не се върна у дома | СНИМКИ

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

След изписването на Атинския Архиепископ Йероним днес в 15:45 ч. от атинската болница „Евангелизмос“, в която постъпи на 19 ноември, Негово Блаженство пристигна в своя дом, в Свещената Архиепископия на Атина, където и ще остане за определен период, под наблюдението на лекуващите го лекари.

Той направи изявление след като пристигна в своя дом:

В този момент паля една свещ в Параклиса на Свети Апостол Павел в Архиепископията на Атина за всички всички гърци и гъркини, за всички наши ближни, които водят своята лична борба с този опасен и коварен враг. Един враг, когото ще победим с Божията помощ и помощта на науката.

Искам всички да знаят, че се моля за всички по всяко време, за всички без изключение, защото отвъд и извън това, което е всеки от нас и в какво вярва и ако вярва, всички ние сме хора, едновременно силни и слаби и всички заедно създания на Твореца.

Искам всички да знаят, че във всеки момент плътно до тях са истинските герои на това голямо изпитание за нашата родина и за цялата вселена. Нашите лекари и медицински работници, целият персонал болничен персонал, които жертват всеки смисъл на своето его за да защитят здравето и за да спасят живота на всички нас, които забравят, че съществуват за да съществуваме ние. Нито един разговор не стига, никоя причина не е достатъчна за да запечата в паметта ни всичко, което те правят за нас своите ближни, преминавайки човешките граници.

Обаче не искам да крия от вас, че по време на моето изпитание се уплаших много и изпитах много болка, както всички хора. Минавайки през вратата на болница „Евангелизмос“, бях подготвен за всичко и като духовник бях повече привикнал с мисълта, която всички отблъскваме, че няма да се върнем отново у дома и няма да прегърнем отново любимите си хора, че няма да дадем и няма да приемем обич. Поверих себе си в ръцете на Бога и на лекарите и се прекръствах с вяра в нашия Създател. Това не ми се случваше за първи път…

От цялото ми сърце благодаря на всички онези, които ме подкрепиха с молитвите си и с посланията си до мене. Това беше балсам за трудните часове, през които преминах. Благодаря на целия наш вярващ народ, на клириците и Йерарсите, и особено на моите лекуващи лекари – на г-жа Анастасия Котаниду, на г-н Сотирис Циодрас и на Старицата-лекар монахиня Параскеви Русу. Дълбоко съм признателен на всички.

И още веднъж, горещо умолявам всички вас: спазвайте благочестиво правилата и мерките на компетентните здравни власти на страната. Самоограничете се, дисциплинирайте се и пазете със своето отношение и поведение както своя живот и здраве, така и този на любимите ви хора и на всички наши ближни.

Ако сме единни като народ, бъдете сигурни, че Бог никога няма да ни изостави“.

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀθηνῶν

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal