Архиепископ кипарски Хризостом: Ако четворица митрополита не сарађују са мном, могу бити кажњени чак и свргавањем. Ако митрополит Тамасос ​​одбије да ме помене, он је изван Цркве! | ИНТЕРВЈУ & VIDEO

In other languages: GRBG

Doxologia INFONEWS

У четвртак, 26. новембра 2020, Архиепископ Нове Јустинијане и читавог Кипра, господин Хризостом II, дао је интервју у програму кипарске државне телевизије „Προκλησεις (Изазови)“ који је водио господин Андреас Кимитрис. Интервју је емитован уживо с почетком у 22:00 и трајао је нешто више од једног сата.

Главна тема интервјуа била је одлука Светог синода Кипарске цркве од 25. новембра 2020. године, којом се Синод није успротивио одлуци архиепископа Хризостома, који је 24. октобра 2020. године почео да помиње јединог и канонског митрополита Кијевског и све Украјине Епифанија. Архиепископ Хризостом је затим дао интервју за ΚΥΠΕ, где је рекао да је његова одлука да помиње митрополита Епифанија у његовим Диптисама „у корист православља и кипарске цркве“.


У оквиру главне теме интервјуа обрађене су и следеће подтеме:

  • за давање аутокефалности од Васељенске патријаршије;
  • због антиканонског понашања четворице митрополита (један од њих је епископ) кипарске цркве, што је у интервјуу за новине ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ архиепископ Хризостом дефинисао као парцрквеност (парасинагога);
  • због претњи неких од ових митрополита да неће сарађивати са надбискупом, чак су и неки од њих изјавили да његово име неће помињати у богослужењу (митрополит тамасоски Исаија);
  • за лажну сугестију да постоји раскол (раскол) у кипарској Цркви, који су митрополити Кикос Никифор и Тамасос ​​Исаија почели да шире по руском налогу;
  • за односе горе поменутих митрополита са Русијом;
  • за антиканонско понашање Московске патријаршије;
  • за лажне документе које је Московска патријаршија послала кипарском надбискупу како би га убедила да су хиротоније украјинских епископа биле „неканонске“ и низ других лажних докумената на ту тему;
  • за сталну антиканонску инвазију страних епархија Московске патријаршије;
  • за антиканонски поремећај који су створиле неке помесне Цркве попут Московске патријаршије, Српске патријаршије, Бугарске патријаршије, Грузијске патријаршије итд., што у потпуном кршењу Светих канона, а посебно одлука Четвртог васељенског сабора, који јасно каже да не може бити више од једног владике у граду итд., који су своје митрополите и епископе послали у епархију Васељенске патријаршије из чисто етнофилетичких мотива, што је ЕРЕС;

О посети архиепископа Хризостома неким поглаварима помесних Цркава, што је и учинио пре извесног времена како би им објаснио зашто је Васељенска патријаршија доделила Томос за аутокефалију Цркве у Украјини и зашто је понашање Московске патријаршије противканонско и неприхватљиво. општа тематска питања итд.

У цркви на Кипру нема раскола. Нема кризе. Постоји самовоља која ће нестати. Ево једног од њих је прошло. Нећу им дозволити да се извуку са овом ствари. За 10 дана Синод ће се поново састати да одобри буџет Цркве. Ја сам председник Синода, а Митрополит Кикоса Никифор је потпредседник. Наћи ћемо се тамо. У уторак ћемо одржати дискусију у Синоду који сазивамо због коронавируса “, рекао је надбискуп Хризостом.

Такође је прокоментарисао речи митрополита кикоског Никифора да неће прихватити одлуку Светог синода, јер је реч о „вери“, тј. за „верско питање“. Архиепископ Хризостом изјавио је да ова одлука уопште није ствар вере и да је одлука Синода била апсолутно обавезујућа за све. „Ко не прихвати одлуке Синода подлеже казни“, рекао је архиепископ Хризостом.

Такође је рекао да се убудуће други Синод уопште неће бавити овим питањем у вези са Украјинском црквом, јер је то питање затворено.

Између осталог, рекао је да не очекује такав резултат Синода, јер је још један Синод одржан пре два дана у духу консензуса. Мисли на први састанак Синода 23. новембра 2020. „На првом састанку постојао је консензус. Не знам шта су њих четворо рекли једно другом. Чуо сам да су се срели у Метохији “, рекао је.

Упитан да одговори како ће се Свети синод наставити од сада и шта ће се даље дешавати након одлуке мањинских чланова Синода да се не сложе са одлуком, рекао је да они не могу ништа да учине. „Они нису говорили по овом питању. Већина да каже да неће сарађивати са мном. Сви смо славили Божанску литургију неколико пута годишње, када су велике светковине и догађаји. Ако их позовем да са мном одслуже божанску литургију, они не могу да не дођу. Када их позовем, они можда неће доћи само ако су болесни “, објаснио је.

Ако одлуче да не присуствују, онда постоје казне.“ Казне се крећу од укора до свргавања. „Не може свако да ради шта жели у кипарској Цркви“, нагласио је надбискуп Хризостом, додајући да је Црква живи организам. Свима нам је потребно “.

Неко ће тражити Синод, а Синод ће му рећи да, пошто грешите, прво научите да га послушате“, мислећи на понашање четворице митрополита, који су „сами желели да се Синод сазове по њиховом питању, али Синод је сада одбио њихове захтеве. Не слажу се са његовом одлуком “, рекао је надбискуп. Надбискуп је такође нагласио да „они не могу да се не слажу са одлуком Синода, у супротном следи казна“.

Архиепископ Хризостом је прокоментарисао и чињеницу да је митрополит Тамасоски и Оринијски, господин Исаија, изјавио да ће током службе престати да помиње његово име: „не може служити и не помињати Предстојника (Архиепископ Хризостом), иначе остаје већ изван Цркве “, мислећи на митрополита Тамасоса.

Господин Андреас Китрис питао га је да ли је оно што је надбискуп рекао свргнуће митрополита Исаије, а он је одговорио да, чак и ако Свети Синод није донео такву одлуку, „он се ставља изван Цркве, тада више неће бити њен део од Цркве “, прецизирао је господин Хризостом. Архиепископ Хризостом је даље коментарисао намере митрополита Исаије да престане да га помиње, изјавивши: „Он не мисли оно што говори да не може да служи без помена имена архиепископа. Када свештеник престане да помиње име свог Архијереја, он остаје ван Цркве, исто је и када Митрополит или Владика престану да помињу име Предстојника своје Цркве“.

Поводом службе између кипарског архиепископа г. Златоуста и кијевског митрополита г. Епифанија, рекао је да сам „обавио телефонски разговор са Епифанијем и замолио је да дођем на Кипар да служимо заједно. Рекао сам му да у овој фази не може доћи због рестриктивних мера повезаних са пандемијом коронавируса, као и због чињенице да сам чекао да ме пре њега посете још два или три поглавара локалних цркава. То је традиција “, рекао је надбискуп Хризостом.

Прецизирао је да је реч о патријарсима Румуније и Бугарске, који му нису дошли у посету. Рекао је румунском патријарху Данијелу да је његова посета два пута пропала, било због здравствених проблема архиепископа Хризостома, било због својих, али се надао да ће га посетити убрзо после пандемије како би митрополит Епифаније могао доћи.

Архиепископ Хризостом је детаљно објаснио своју иницијативу коју је Васељенски патријарх благословио да посети неколико поглавара помесних Цркава како би им објаснио разлоге за доделу Томе за аутокефалност итд.

Његова иницијатива долази након састанка између њега, албанског надбискупа Анастасија и Васељенског патријарха у Салзбургу у Аустрији. У вези са посетом Салцбургу, надбискуп Хризостом је изјавио колико аеродрома мора да промени да би отишао до аустријско-немачке границе, као и своје разочарање што му нико од ових несугласних Митрополита није рекао да ће му помоћи или бар не. прати га.

Имам рак и разне болести, хром сам годину дана, имао сам јаке болове у леђима, али урадио сам то, отишао сам у Салцбург и решио да помогнем да се постигне мир и са благословом Васељенског патријарха отишао сам у мисију помирења, која је част за древну кипарску цркву и за мене као њеног архиепископа “, рекао је између осталог архиепископ Хризостом.

Објаснио је да је посетио бугарског патријарха Неофита, који је био болестан и чак је пре неког времена доживео мождани ударе. Био је импресиониран да „Патријарх једва да је говорио, већ је уместо тога говорио три митрополита од пет или шест присутних (митрополит пловдивски Николај, митрополит старозагорски Кипријан, неврокопски митрополит Серафим, митрополит видински Григориј и митрополит видински Даниил) “, рекао је архиепископ Хризостом. Није прецизирао ко су тројица митрополита, који су углавном говорили уместо самог Патријарха, као да су његови заменици или представници, наводи архиепископ.

Тада је рекао да је посетио и Атину како би разговарао са надбискупом Јеронимом. Тамо је све прошло добро. Такође је желео да посети московског патријарха, али Кирил Гундиаев је то одбио.

Ако знате колико пута смо имали сукобе са Кирилом (московски патријарх Кирил) , он није ни разговарао са мном и бесан је што ми није послао позивницу за свој 70. рођендан. Он шаље одређене претпостављене који му нису противречили “, рекао је архиепископ Хризостом.

И са Васељенским патријархом сам повремено, мада ретко, имао неслагања по било ком питању. Али ово је васељенски патријарх, не могу се сви сложити с њим. Није љут на њу“, рекао је архиепископ Хризостом.

Већ 40 година сам на разним међуверским форумима и састанцима Савета цркава. Васељенског патријарха познајемо 40 година, чак и када је био митрополит. Врло добро знам ликове Филарета, митрополита минско-белоруског, Филарета Денисенка, тада митрополита кијевског, а сада бившег, као и патријарха Кирила, тада и митрополита. Сва тројица смо се стално састајали на овим форумима. Познајем их врло добро “, нагласио је са осмехом господин Хризостом.

Упитан је о руском утицају на Кипру и над неким Митрополитима, рекавши: „ Имам одличне односе са Русима који живе овде на Кипру. Чак и након што сам отписан из московских диптипова, они имају још бољи однос са мном . Многи руски бизнисмени који живе на Кипру донирали су за изградњу храмова, а да на овај или онај начин нису утицали на мене “. За архиепископа Хризостома неприхватљиво је понашање Московске патријаршије са претњама, уценама и прекидом комуникације са другим помесним Црквама. Рекао је да се нимало не брине да га патријарх Кирил неће споменути у својој диптизи.

За њега је Московска патријаршија снажно политички везана и зависна од Кремља.

Упитан је да ли тачно зна разлоге неслагања четворице митрополита и да ли је то повезано са њиховом зависношћу од Москве.

Не знам да ли зависи од Москве, али не желим да отварам старе ране. Постоје и други разлози … “, наговестио је господин Хризостом.

У вези са неутралним ставом архиепископа Хризостома, који је на почетку имао по питању Украјине и који је, на његов предлог, постао став кипарске цркве, рекао је:

Московска патријаршија ми је послала документе и чак и када ме је посетио митрополит Иларион Алфеев, показао ми је и разна документа. Испоставило се да су сви лажни. Преварили су ме. Ове године, почетком марта, када сам боравио у Фенеру на позив Васељенског патријарха за празник Православља, детаљно смо разговарали са њим о овом случају и он ми је показао оригинална и аутентична документа за хиротоније украјинских епископа, укљ. и за митрополита Епифанија, као и документи који доказују да Васељенска патријаршија никада није пружила Украјину Московској патријаршији. Ово је била њена епархија. Руси су имали право да њиме управљају само административно уз обавезу да помињу име Васељенског патријарха и тек онда име Московског патријарха, као у Грчкој. Северном Грчком административно управља Атина, али је део епархије Васељенске патријаршије. Тамо имају обавезу да прво помену његово име, а затим Синод Грчке цркве и атинског надбискупа. Украјина никада није предата Москви“, рекао је архиепископ Хризостом.

Поводом реакција ове четворице противних јерарха након његовог помена имена митрополита Епифанија, он је изјавио:

Чекао сам да дођу и разговарају са мном, рекавши да бих, да сам на њиховом месту, напустио Цркву и отишао код надбискупа на протест да га питам зашто сте поменули Епифанија, а да нам нисте рекли. Они који се нису сложили нису дошли. Остали су дошли и објаснио сам им разлоге због којих сам то учинио. Одлучио сам ово од тренутка када сам сазнао целу истину да морам бити искрен према себи и према Васељенској патријаршији. Све сам тамо видео. Ко хоће нека иде код васељенског патријарха и он ће му то показати. Све се чува. Налази се у кондикију, архиви …

Током посете Фенеру, изразио је разочарање што неке месне Цркве крше Свете каноне и тако стварају неред у Православној цркви и све то због етнофилетизма, о коме се у некима добро води рачуна:

Московска патријаршија непрестано извршава инвазије на стране епархије, видите у Европи и Сједињеним Државама. То раде остале помесне Цркве. У православној цркви влада потпуни хаос. Неке помесне цркве, попут Московске патријаршије, као и Бугарске, Србије, Румуније итд., Имају епископе ван својих епархија. Ово је поремећај и кршење Светих канона, већ на ИВ Васељенском сабору је речено да у једном граду не може бити више од једног Епископа. И ово смо такође одлучили и конкретизовали на Светом и Великом сабору на Криту. И оно што се догодило после Сабора – Србија је одмах хиротонисала и послала два митрополита, једног у Европу, а другог у Аустралију. Ово је прекршај. Васељенска патријаршија одредила је њихове границе у Томосу, који им је издала у одобравању аутокефалије. Морају поштовати своје границе“, рекао је архиепископ Хризостом..

Из Doxologia INFONEWS нудимо једног или више митрополита Бугарске патријаршије који се не слажу са додељивањем Томоса за аутокефалију православној цркви Украјине да оду у Фенер и замоле Његову божанствену светост васељенског патријарха господина Вартоломеја да им покаже оригинални документи у вези са украјинским питањем како би били сигурни да су документи које им је послала Московска патријаршија у тзв Комисија за украјинско питање Светог синода Бугарске патријаршије којом је председавао митрополит старозагорски господин Кипријан су ЛАЖНИ и МАНИПУЛИРАНИ. Ако желите да знате истину, идите тамо, ако желите да останете преварени и изманипулисани, прочитајте лажне и лажне документе које је Московска патријаршија намерно послала.

Из Doxologia INFONEWS смо се упознали са стварним документима и зато вам из прве руке кажемо да одете у центар православља у Цариграду да бисте видели и чули истину.

Овде можете погледати цео интервју на грчком, који траје нешто више од сат времена:


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎