Аристидис Викетос към Митрополита на Тамасос Исаия: Отидете и станете част от Московската Църква, за да видите какво е „синодално управление“

In other languages: GRMK

Автор: Аристидис Викетос

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитът на Тамасос и Орини Исаия с изявления – чужди на православната еклисиология и практика на нашата Църква, продължава да изнася критичните си доклади относно акта на Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом II да спомене Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний като каноничен Предстоятел на Автокефалната Православна Църква на Украйна (ПЦУ).

Той следва като Божии заповеди позициите на Московската Патриаршия и на Волоколамския Митрополит Иларион (Алфеев), който призова кипърските Йерарси към непослушание спрямо Архиепископ Хрисостом като се явява „по-велик цар от самия цар“ Митрополита на Кикос Никифор. И двамата (Митрополит Исаия и Митрополит Никифор – Бел. прев.) имат за съветник един почетен професор в Солунския университет, който като преподавател в Катедрата по пастирско и социално богословие към Богословския факултет, се занимава с Нов Завет, но не и с канонично право. Следователно, той не може да излиза и да коментира като специалист въпроси, свързани с каноничното право.

На снимката: Двамата кипърските Митрополити на Тамасос Исаия и на Кикос Никифор, които са с крайни руски възгледи до болестно състояние

В своите изявления преди няколко дни по кипърската държавна телевизия ΡΙΚ, Митрополитът на Тамасос заявиGR, че не могат (разбирам, че има предвид самия него и Митрополита на Кикос, понеже Митрополитът на Лимасол не е излизал с подобно изявление) да участват в Синод, който „ще легализира“ действието на Негово Блаженство, което той определи заедно с всичко останало като „лукаво и катастрофално“.

Митрополитът на Тамасос и всички онези, които възприемат неговите възгледи, трябва да отговорят с отговорност на следните въпроси:

  1. Отговорност ли е, или не е отговорност на всеки един Предстоятел и Първи да си сътрудничи и да се хармонизира с каноничните действия на Вселенската Патриаршия?
  2. Синодът на Кипърската Църква може ли да отсъжда за решенията на друга Църква, а още повече по въпрос на Великата Христова Църква (Вселенска Патриаршия – Бел прев.), който дори не попада в компетенцията на църковните въпроси на Кипърската Църква?
  3. Кой Събор, дори и Вселенски, изисква от участниците да се отрекат от своите възгледи преди да отидат да участват в него?
  4. С какво право, въз основа на кой канон, на кой исторически аспект от традицията обвинявате Предстоятеля на Кипърската Църква – чието име вие споменавате на Божествената Литургия, за решението му да последва примера на своите предшественици и да действа точно като тях, т.е. в случая с провъзгласяването на автокефалията, когато директно и лично са изпращали писм, с което се солидаризират и отъждествяват с Вселенския Патриарх?
  5. Защо експлоатирате великодушието на Архиепископа да обсъжда въпроса в Синода, когато той би могъл директно сам да го уреди?

Отбелязвам, че Лимасолският Митрополит Атанасий, дори и да е подписал общото изявление с дата 24.10.2020 заедно с Митрополита на Кикос Никифор, Митрополита на Тамасос Исаия и с Аматунтския Епископ Николай, насочено срещу Кипърския Архиепископ, той се държи по-благоразумно. Същото важи и за Аматунтския Епископ Николай. Обратното може да се каже за Митрополита на Кикос и Митрополита на Тамасос, които изглежда се ръководят от директни заплахи за схизма (в Кипърската Църква – Бел. прев.), което само ще предизвика едно поведение, насочено срещу Църквата и нейната традиция.

Митрополитът на Тамасос има право да не се съгласи с традицията на Православната Църква и с Вселенската Патриаршия. Обаче, няма право да обвинява, да клевети и да се опитва да принизи прерогативите (привилегиите) на Вселенската Патриаршия и на Кипърския Архиепископ. (Нека тогава си спомни, дали Фенер беше добър, когато го умоляваха да се задейства и да обяви Архиепископския Престол за овдовял, за да се организират избори, понеже блаженопочившият Архиепископ Хрисостом I боледуваше).

Не си играйте с единството на Кипърската Църква, Вие, който носите бяло було, руска мантия и построихте, противно на кипърската традиция и храмовото строителство един луксозен храм с луковичен купол (руски кичозен стил, който противоречи на византийската християнска храмова традиция – Бел. прев.)

След като Архиепископ Хрисостом II нарушава, както твърдите, синодалното (съборното) управление, може да си вземете документа за освобождаване от Църквата на Кипър за да отидете в Русия и да се включите в Московската Църква. Там ще видите наистина какво означава синодално управление! (Московската Патриаршия е пример за пълна липса на синодално управление, понеже там Патриарх Кирил управлява еднолично, в нарушение на Свещените Канони – Бел. прев.)

Източник: Ρωμαλέω Φρονήματι

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal