Александрийският Патриарх почете 100-годишнината от Успението на покровителя на Патриаршията „Свети Нектарий Егински“ | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 09 ноември 2020 г. с особена тържественост и вълнение беше отпразнувана паметта на покровителя на Древната Патриаршия на Александрия Светия Йерарх Нектарий, Епископ Пентаполски (08.11.1920 – 08.11.2020) в Параклиса на негово име в Свещената Патриаршеска Обител на Свети Сава Освещени в Александрия, където Свети Нектарий е получил втората степен на свещенството – тази на презвитер.

Божествената Литургия беше възглавена от Преосвещения Тамиатейски Епископ г-н Герман, а Негово Божествено Блаженство Папата и Патриарх на Александрия и на цяла Африка г-н г-н Теодор II.

Тази година се навършват 100 години от Успението на Свети Нектарий и поради тази причина, Негово Блаженство отечески разпореди на всички членове на Йерархията на Александрийската Патриаршия да организират почетни събития в чест на Светия Йерарх Нектарий.

Въпреки че празнинствата бяха скромни заради пандемията, не изостанаха с блясък и величие.

Преди края на богослужението, Александрийският Предстоятел, отправи своето празнично слово за деня в чест на Свети Нектарий.

Патриархът изрази своята благодарност към Триединния Бог за щастливия и благословен повод да съвпадне 100-годишното честване на Светителя през дните на Неговото Патриаршество. Патриарх Теодор помоли горещо Свети Нектарий, да не престава да се застъпва пред Милостивия Господ за пълнотата на Църквата

Завършвайки своето слово и след като пожела бързото премахване на коронавируса, той предаде като духовен балсам за утешение на душите на християните, вечните съвети на Светия Отец Нектарий.

Източник: Πατριαρχεῖον ἈλεξανδρεῖαςDONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal