Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου| VIDEO

In other languages: BGSRB

Η Σερβία αποχαιρετά σήμερα τον Πατριάρχη της κυρό Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 το πρωί στο Βελιγράδι. Στον μεγαλύτερο Ναό των Βαλκανίων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, (στις 10:00 ώρα Ελλάδος) όπου  προεξήρχε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

Ακολούθησε η Εξόδιος Ακολουθία την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας, παρουσία πολλών Επισκόπων και Ιερέων του Πατριαρχείου Σερβίας αλλά και προσκεκλημένων από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Μετά την Εξόδιο Ακολουθία και τους επικήδειους λόγους για τον Πατριάρχη θα ακολουθήσει η ταφή στην κρύπτη του Ναού του Αγίου Σάββα. Επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο κ. Μίρολαντ Ντόντικ μέλος και πρ. πρόεδρος στην Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Παρακολουθήστε την απευθείας μετάδοση:

Επικήδειος Λόγος του Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσοστόμου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας και Τοποτηρητής του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Χρυσόστομος σημείωσε κατά τον Επικήδειο: «Ο πατριάρχης κατέθεσε την αγάπη και την καλοσύνη του στον Θεό» και συνέχισε τονίζοντας «Αποδείχθηκε άξιος για τον σπουδαίο δάσκαλό του και τον προκάτοχό του, τον Πατριάρχη Παύλο, και αυτό δεν ήταν εύκολο. Γι ‘αυτό είμαστε περήφανοι γι’ αυτόν».

Στη συνέχεια ανέφερε «Η Εκκλησία πρέπει να είναι πάνω απ’ όλες τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματά μας. Ο πατριάρχης απέδειξε ότι είναι ένας ακλόνητος μαχητής για τη διατήρηση της αξιοπρέπειας της Εκκλησίας. Είναι μια μεγάλη απώλεια για τους ανθρώπους μας και την Εκκλησία. Παρά αυτόν τον μεγάλο πειρασμό, δεν χάνουμε το θάρρος. Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι ο Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είναι μαζί μας, θα μας παρακολουθούν, θα είναι πάντα μαζί μας», δήλωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Επικήδειος Λόγος του Μίρολαντ Ντόντικ

O κ. Μίρολαντ Ντόντικ μέλος και πρ. πρόεδρος στην Προεδρία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης μίλησε για τον Πατριάρχη Σερβίας κυρό Ειρηναίο τονίζοντας «Ο πατριάρχης διέγραψε όλα τα σύνορα μεταξύ μας» ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο Πατριάρχης Ειρηναίος ήταν ο Ποιμένας όλων μας. Ήταν ένας σεμνός άνθρωπος, με ευγενή λόγο και ισχυρή πίστη. Η ήπια φύση του ήταν σαν προσωπίδα που από πίσω έκρυβε έναν άνθρωπο που δεν υποχώρησε ποτέ».

Επικήδειος Λόγος του Προέδρου της Σερβίας

Στην ομιλία του στην Εξόδιο Ακολουθία του Πατριάρχη Ειρηναίου ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι ο Πατριάρχης «έκλεισε τα μάτια του με τον τρόπο που έζησε, ειρηνικά με τον εαυτό του, τον Θεό, την Εκκλησία και τους ανθρώπους». Ενώ υποστήριξε ότι «η αγάπη ήταν η βάση όλης της πίστης του».

Ο κ. Βούτσιτς εξήγησε ότι ο Πατριάρχης «Ήξερε πολύ καλά ότι η πίστη και η ελπίδα είναι αδύνατα χωρίς την αγάπη» ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατασκευή του Ναού του Αγίου Σάββα και την επιθυμία του Σέρβου Πατριάρχη «να μην καταστρέψουμε ποτέ τον Ναό του, το όνειρό του» ενώ κατέληξε την ομιλία του τονίζοντας ότι ήταν υπεύθυνος για την ενότητα των Σέρβων στη Σερβία και τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Και σημείωσε «Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ενήργησε ορθολογικά και με σύνεση, ώστε να μην αναγνωρίσουμε ποτέ ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο. Πίστευε στην αυξανόμενη δύναμη του σερβικού κράτους, πίστευε ότι ήταν δυνατή μια δίκαιη λύση τόσο για το Κοσσυφοπέδιο όσο και για τη Μετόχια» σημείωσε εμφανώς συγκινημένος ο κ. Βούτσιτς.

Επικήδειος Λόγος του Πανιερώτατου Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου

«O μακαριστός Πατριάρχης κυρός Ειρηναίος αγαπήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, καθώς όλοι κατάλαβαν αυτή την καλοσύνη του Ευαγγελίου, που «ακτινοβολούσε» η προσωπικότητά του», είπε στη σύντομη ομιλία του για τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος.

«Εκείνος ήταν σε θέση όχι μόνο να διατηρεί την ψυχραιμία του, αλλά και να απαντά με καλές πράξεις σε εκείνους που τον αδικούσαν. Ήταν ειλικρινής, καλός και ανοιχτός σε κάθε διάλογο, υποδηλώνοντας ότι η ηρεμία του και το γεγονός ότι ήταν μαλακός με τους ανθρώπους ήταν η δύναμή του, ενώ η ταπεινοφροσύνη και αυτοσυγκράτησή του ήταν τελικά η σοφία του.

Είμαστε στις μέρες εκείνες που ο κόσμος μιλά, φωνάζει, γράφει για την ειρήνη ίσως περισσότερο από ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, και όμως, στις μέρες μας, ούτε καν εξωτερικά, δεν υπάρχει απουσία πολέμου, ασθενείας, και πνευματική ειρήνη, συμπεριλαμβανομένων και των ορθοδόξων χριστιανών.

Ο λόγος για αυτή την απόσταση από την ειρήνη έγκειται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ξεχνούν τη βασική αλήθεια – ότι η ειρήνη μεταξύ μας είναι αδύνατη από εμάς μόνον, χωρίς, δηλαδή, την ίδια την πηγή της ειρήνης, τον ίδιο τον Θεό».

Καταλήγοντας, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας είπε ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος εκτέθηκε ορισμένες φορές σε άδικες κρίσεις – ορισμένοι δήλωσαν ότι δεν ήταν αρκετά σύγχρονος, άλλοι ότι ήταν άκαμπτος, ότι έδειξε δυσανεξία, που αποδίδεται στην εκκλησία και επίσης ότι ήταν πολύ επιεικής και έτοιμος να συμβιβαστεί.

«Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, επειδή ο Πατριάρχης, όπως υπονοούσε το όνομά του, ήταν ένας άνθρωπος ειρήνης και ειρηνιστής και ειρηνοποιός, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων, χριστιανών και εθνών».

Επικεφαλής της Πρεσβείας του Πατριαρχείου της Μόσχας στην κηδεία του Σέρβου Πατριάρχη είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ο οποίος έφτασε στο Βελιγράδι εχτές το βράδυ και προσκύνησε το σκήνωμα του Πατριάρχη Ειρηναίου. Τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας κ. Πορφύριος και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Νύσσης κ. Αρσένιος ενώ πριν προσκυνήσει το σκήνωμα ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας συναντήθηκε με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων της Σερβίας και τον πρόεδρο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο.

Στο Βελιγράδι βρίσκεται και η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας και της Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς την οποία εκπροσωπούν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος αφού ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς και τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μαυροβουνίου είναι σε καραντίναλό λόγω κορωνοϊού. Στην αντιπροσωπεία είναι και ο Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής του Αγίου Πέτρου εν Τσετίνιγιε πρωτοπρ. Γκόγικο Πέρονιτς ο οποίος μαζί με τον Επίσκοπο Διοκλείας θα συλλειτουργήσουν κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα.

«Ο μακαριστός ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Σερβία, μια ήσυχη δύναμη, μια σεβαστή προσωπικότητα. Συνδεόταν με πολλούς Έλληνες Ιερείς και ήταν υπέρμαχος του Κοσόβου. Θεωρούσε ότι το Κόσοβο ήταν η καρδιά της Σερβίας και ότι έπρεπε να παραμείνει στη Σερβία, διότι όπως έλεγε πάντα ο ίδιος, εκεί ήταν το πατριαρχείο και τα σπουδαίοτερα μοναστήρια. Ήταν υπέρ της ειρηνικής συμφιλίωσης Σέρβων και Αλβανών. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου αλλά και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή και με αφορμή τα γεγονότα της Κροατίας (επιχείρηση καταιγίδα-τερματισμός πολέμου- Αύγουστος του 1995) και μετά τη λήξη και του πολέμου του Κοσόβου, (1998-1999) προσπάθησε να κρατήσει ισοροπίες και να ενισχύσει πνευματικά το ποίμνιο. Ως Μητροπολίτης Νις αλλά και ως ο μετέπειτα Πατριάρχης έγραψε αρκετές σελίδες, στην ιστορία του Πατριαρχείου»

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την Αγιωτάτη Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου. «Ο πολιός και σεβάσμιος Πατριάρχης Υμών κεκοίμηται!» αναφέρει με πόνο ψυχής ο Παναγιώτατος.

Την βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του αοιδίμου Πατριάρχου Σερβίας κυρού Ειρηναίου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε, για την εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην μεγαλώνυμο Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην εκδημία του Μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας, ενός σεβάσμιου Προκαθημένου, όπως είπε, που έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε ότι οι περιορισμοί της πανδημίας τον εμποδίζουν να μεταβεί στην Σερβία για την εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχου Ειρηναίου, όπως είχε πράξει στις εξοδίους Ακολουθίες άλλων Προκαθημένων, και για τον λόγο αυτό ζήτησε από τον Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο, Τοποτηρητή του Πατριαρχικού Θρόνου της Εκκλησίας της Σερβίας, να εκπροσωπήσει και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πηγή: Ορθοδοξία News Agency


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎