Начало » Новини » Светът » UNICEF: 800 млн. деца по света се тровят с олово

UNICEF: 800 млн. деца по света се тровят с олово

Според доклада на Детския фонд на ООН (УНЕЦЕФ), озаглавен „The toxic truth“ („Токсичната истина“), 800 милиона деца по света, или едно на всеки три, са отровени с олово, тоест те са се оказали с нива на олово в кръвта от 5 микрограма на децилитър (µg/dl).

Този алармен сигнал бе подаден по повод на Международната седмица за предотвратяване на отравянето с олово (25 – 31 октомври 2020 г.). По-голямата част от децата, засегнати от олово, живеят в Африка и Азия, но много от тях са засегнати и в Централна и Южна Америка, и в Източна Европа. Нивата на олово в кръвта драстично са намалели в страните с високи доходи след постепенното премахване на бензина и боите, съдържащи олово, но в други страни те продължават да бъдат опасно високи.

В доклада се пояснява, че „отравянето с олово необратимо уврежда мозъка и нервната система на децата по време на тяхното развитие, сърцето, белите дробове и бъбреците, и често прави това, без да има никакви симптоми, или с минимални симптоми в началото. Последиците започнаха да се проявяват само напоследък“. Децата под 5-годишна възраст са най-изложени на риск да понесат неврологични, когнитивни и физически увреждания за цял живот и дори да умрат от отравяне с олово. Президентът на „Уницеф Италия“ Франческо Саменго пояснява, че „и в Италия средно 160.862 деца и младежи (0-19 години) имат средни нива на олово в кръвта над 5 микрограма на децилитър и 20.963 имат средни нива на олово в кръвта по-високи от 10 микрограма на децилитър“.

Ето и някои препоръки, за да се разбере дали децата са изложени на риск и за неговото предотвратяване: проверете дали има рискове от замърсяване с олово в дома ви или в общността, където децата живеят; дръжте децата далече от замърсените зони; насърчавайте добрите хигиенно-санитарни практики, като миенето на ръцете и здравословна и балансирана диета, съдържаща желязо, калций и витамин С, консултирайте се с лекар, когато подозирате, че децата са били изложени на влияние на олово.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal