Curriculum vitae (биография) на блаженопочившия Митрополит на Италия и Малта Генадий

In other languages: GRIT

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 16 октомври 2020 сутринта Митрополитът на Италия и Малта г-н Генадий се престави в Господа след тежко боледуване, както ви съобщихме по-рано днесvideo.

Блаженопочившият Митрополит Генадий (в света Цамбикос Зервос, в чест на Пресвета Богородица Цамбика от о-в Родос) е роден в Кремасти, Родос, на 8 юли 1937 г.

Началното си образование завършва в родното си място. Учи в църковното училище на остров Патмос, а след това завършва и свещената наука в Богословската школа на остров Халки (Турция).

Ръкоположен е за дякон на 16 април 1960 г. в Халки, а след това е изпратен на служение в Неапол, Италия от Вселенския Патриарх Атинагор. В периода 1961 – 1996 е служил като дякон, свещеник и след това като Епископ в Храма на Светите Апостоли Петър и Павел в Неапол, като е обслужвал духовните нужди на гръцката православна общност там.

През това време, той завършва социология и психология в университета в Неапол, както и Папското богословско училище в Южна Италия, където му е присъдена и научната степен доктор – през декември 1970 г. Темата на дисертацията му е „Приносът на Вселенската Патриаршия за единството на християните“. През март 1999 г. е удостоен с докторска степен от Аристотелския университет в Солун.

В своята работа в Италия той развива забележителна църковна и духовна дейност. През годините е получил множество награди за развиване на духовните православни устои в римокатолическата страна. Участва активно в научни конференции и църковни мисии и събития. Митрополит Ганадий възражда Православието в римокатолическа Италия и Малта.

На 26 август 1996 г. е избран за Митрополит на Италия и Малта, Екзарх на Южна Европа. Интронизацията му е на 27 октомври същата година в Храма на Свети Георги на гърците във Венеция, където се намира катедрата на Свещената Митрополия на Италия и Малта. В своето служение Митрополит Генадий основава над 65 енории, ръкополага огромно множество духовници. Той основава пет Монастири, възстановява и Монастира на Свети Георги във Венеция като успява да го превърне в център за духовни срещи. Отделно, той води дела с италианската държава за връщането на Вселенската Патриаршия на десетките древни византийски Храмове основно в Южна Италия, които са били действащи чак до 16-17 век.

Митрополит Генадий положи основите на възраждането на Православието на Апенинския полуостров. Благодарение на него и на Вселенските Патриарси Атинагор, Димитрий и сегашният Вартоломей в Италия има добро отношение към православните и Светото Православие.

Бог да го прости!

Царство му небесно!

Източник: Ὀρθόδοξος Ἱερά Μητρόπολις Ἰταλίας καὶ Μελίτης | Sacra Arcidiocesi Ortodossa d’Italia e Malta

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎