COVID-19: Стотици вярващи християни и клирици протестират пред Митрополитския Храм в Яш срещу забраната за поклонение пред Мощите на Света Параскева Епиватска | LIVE

In other languages: RO

Превод: Йордан Георгиев

Стотици хора протестират тази вечер (петък – Бел. прев.) пред Митрополитския Храм на Свещената Митрополия на Молдова и Буковина в Яш, за да изразят недоволството си от факта, че нямат право да се покланят на мощите на Светата благочестива Параскева Епиватска, пише BZI.

Това събитие идва в момента, когато днес са регистрирани 181 нови случая на коронавирус в Яш. В същото това време почти 400 – 500 души протестират пред Митрополитския Храм.

Хората са недоволни от ограничителните мерки, предприети от властите, които им забраняват да се покланят на мощите на Светата благочестива Параскева.

Ежедневно поклонение в метрото разрешено, поклонение пред светците, веднъж годишно, забранено!“, „Бог е с нас, бъди смел!“, „Ние имаме религиозна свобода, гарантирана от Конституцията“ и пр. лозунги и възгласи, които са само част от посланията, изписани на плакатите на протестиращите.

Сред протестиращите има монаси и свещеници. Протестиращите вярващи не спазват никаква социалната дистанция, а половината от тях дори не носят защитна маска, но говорят за права и религиозна свобода. Те самите не спазват законите и мерките за защита здравето на околните, но изискват от властта техните права да бъдат спазвани…


На снимката се виждат клирици, държащи дискриминационна карта със следните данни:

Румъния
Серия Христос
Номер 33
Персонален номер: Раб Божий
Фамилия: Християнин
Презиме: Православен
Националност: Румънска
Място на раждане: Кръщелен купол
Адрес: извън Яш

Това е абсолютна индикация за християно-джихадизъм. Това е подигравка с нашата вяра и с нашия Господ Иисус Христос.


Хората обвиниха, че не са наложени подобни ограничения за организирането на местни избори и хората могат да гласуват, дори и тези с треска, но не им е позволено да участват в този християнски православен религиозен празник, според BZI. Сравнението на треската със смъртоносния и заразен коронавирус е меко казано нелепо. От треска не можеш да се заразиш, но от коронавирус можеш.

От Митрополията на Молдова и Буковина настояват за премахване на ограниченията за поклонение пред Мощите.

Митрополитът на Молдова и Буковина г-н Макарий смята, че ограниченията са преувеличени, особено в контекста, когато Църквата стриктно спазва всички санитарни мерки, наложени от властите, но най-вече това, че Църквата през този период на пандемията е участвала активно във всички социални каузи.

От Митрополията искат отмяна на ограниченията за провеждане на поклонения, след като първоначално е информирала местните власти в Яш, че се отказва от всички събития по случай празника на Света Параскева. Тя предлага само жителите на Яш да има право да се поклонят на Свещените Мощи.

Въпросът е, лична карта и документ за постоянно местожителство ли ще искат свещениците в Храма преди да пуснат вярващите да се поклонят пред Мощите?

Protest în fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pelerinii își strigă oful – 9.10.2020

Публикувахте от BZI в Петък, 9 октомври 2020 г.

Източник: ziarulunirea.ro

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎