ФАЛШИВИ НОВИНИ ОТ „24 ЧАСА“: „Гърция загрижена от искането за автокефалия на Македонската църква“

Автор: Doxologia INFONEWS

Изданието 24 часа публикува на 30.09.2020 статия със заглавие Гърция загрижена от искането за автокефалия на Македонската църква, позовавайки се на изданието Фокус, а то на московския ченгеджийски и фалшив сайт Sputnik (руска държавна информационна агенция).

Филтърът на Doxologia INFONEWS за фалшиви новини маркира публикацията на 24 часа като FAKE.

Задната врата“, отворена от Вартоломей, изглежда не е била затворена с издаването на томоса за автокефалията на разколническата църква в Украйна, предизвиквал възмущение и скръб сред милиони православни християни по света. По този начин гръцките църковни кръгове коментират исканията на македонските власти до Константинополския патриарх за автокефалията на Македонската православна църква- Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

Това не е мнение на „гръцки църковни кръгове“, а мнение на Москва и на нейните агенти по света, вкл. и в Гърция. Заради този начин на разсъждение, и в Украйна, и в Македония не желаят дори и да чуват за Московския Патриарх Кирил и за останалите московски агенти.

„Всичко е абсолютно ясно. Този въпрос очевидно е от компетентността на Сръбската православна църква. Ако Вселенският патриарх започне да признава автокефалията, тогава той ще излезе извън юрисдикцията си, както в случая с Украйна. Подобни ходове на църквата само създават проблеми.“

Такова разсъждение на проф. Димитриос Целенгидис (Δημήτριος Τσελεγγίδης) (чието име дори е объркано в статията) представлява еклисиологична ерес. Подобни изрази не съществуват в каноничното право, понеже Томос за автокефалия се предоставя само от Вселенската Патриаршия. Предоставянето на Томос няма нищо общо с юрисдикцията на Вселенската Патриаршия. Църквата в Украйна до 04 януари 2019 г. се намираше в диоцеза на Вселенската Патриаршия. На 05 януари 2019 г. Патриарх Вартоломей предостави Томос на Православната Църква на Украйна. В другия случай, Църквата в Северна Македония е в диоцеза на Сръбската Патриаршия, но Томосът за автокефалия може да го предостави само Вселенската Патриаршия като Църква Майка.

„Тъй като не признаваме съседната държава като Северна Македония, как можете да очаквате да признаем македонската автокефалия? В Скопие няма „македонска църква“. По мое лично мнение патриарх Вартоломей не трябва да им дава автокефалия.“, заяви митрополитът на Флорина Теоклит.

По отношение на това изказване на Митрополита на Флорина г-н Теоклит, той не е имал точно това предвид. Митрополитите в Северна Гърция, вкл. и този Митрополит не се изказват против евентуалното предоставяне на Томос за автокефалия на Църквата в Северна Македония, а единственото, за което те имат опасения, е само името на бъдещата автокефална Църква, което не трябва да съдържа думата „Македония“.

„Гръцката православна църква няма да може да се противопостави на съществуването на независима македонска църква. Това се дължи на факта, че гръцките архиепископи са загубили правото на вето, когато са признали правото на патриарха да предоставя пълна автокефалия.“

Томос за автокефалия се предоставя само от Вселенската Патриаршия. Горният текст представлява абсолютна глупост и неистина.

„Вартоломей се опитва да спечели подкрепата на мнозинството в църковния свят, като създава свои църкви и се опитва да отслаби както сръбската, така и руската църкви.“

Теодорос Зисис е с наложено църковно наказание „низвержение“. Неговите коментари нямат абсолютно никаква стойност, тъй като се разкри по време на реорганизирането на Църквата в Украйна, че Зисис е финансиран от Москва за да разпространява московска пропаганда! Мнението му няма никаква стойност.

„Гръцката православна църква ще последва волята на патриарх Вартоломей, както в случая с предоставяне на автокефалия на украинската църква.“

Това е единствената истина в статията. Еладската Църква ще подкрепи Вселенския Патриарх за предоставянето на Томоса, в което няма нищо учудващо. Всяка поместна Църква трябва да изпълни своите канонични задължения и да помене предстоятеля на новата поместна автокефална Църква, получила своя Томос от Майката Църква Вселенска Патриаршия.


DONATION

If you wish, you can support us with your donation. We thank you from the bottom of our hearts!


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ