Украинският президент при посещението си във Фенер покани Вселенския Патриарх да посети Украйна | VIDEO

In other languages: UKRENRUS GR MK

Превод: Йордан Георгиев

По време на работно си посещение в Република Турция президентът на Украйна г-н Володимир Зеленски и съпругата му Олена взеха участие в молебена за здраве, спасение и мир в Украйна при посещението си в Патриаршеския Храм на Свети Георги във Фенер. Молебенът беше отслужен от Високопреосвещения Митрополит на Галия г-н Емануил. След това държавният глава и първата дама се срещнаха с Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх г-н г-н Вартоломей в залата за аудиенция на Вселенската Патриаршия.

Патриархът благодари за посещението на президентската двойка в Майката Църква, което, по думите му, „носи голяма радост“ като отбеляза, че е утешен от факта, че в Украйна постепенно идва мирът.

Държавният глава благодари на Негово Всесветейшество за безусловната му лична подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, нашата независимост, както и за цялата подкрепа, която патриархът оказва на Украйна.

По време на срещата присъстваха от страна на Вселенската Патриаршия Негово Всесветейшество, Високопреосвещените Митрополити на Филаделфия г-н Мелитон, на Галия г-н Емануил и на Силиврия г-н Максим, гласуваният за Преосвещен Епископ КОмански г-н Михайло – Екзарх на Вселенската Патриаршия в Киев и Негово Високопреподобие Великият Протосингел Архимандрит г-н Андрей, както и близки сътрудници на г-н Президента. Г-н Зеленски заяви, че за втори път посещава Катедрата на Майката Църква и изпитва голяма радост от този факт.

Чувстваме, че вие ​​ни носите чувствата на любов, уважение и преданост на целия украински народ към Майката Църква на Константинопол, от която сте получили просвещението на Християнството и която винаги ви е обгръщала с майчинска любов и постоянна молитва“, заяви Вселенският Патриарх, добавяйки „Проявата на тези чувства на Майката Църква беше и даването на автокефалия на Църквата на Украйна, която виждаме че напредва, процъфтява и ние се гордеем с това. Ние следим курса и делата на брата Негово Блаженство Митрополит Епифаний и благодарим на Бога, защото се състоя най-добрият избор и той е достоен водач на вашата Църква“.

Благодарен съм за всичко, което сте направили и правите за Украйна. Такава подкрепа по пътя към мира е важна за нас. Украйна е топла и приятелска. Всички ще се радваме да ви поканим да посетите Украйна, което е много важно за нас“, заяви г-н Володимир Зеленски.

Патриархът отбеляза, че ще се радва да посети Украйна, когато епидемиологичната обстановка се стабилизира. Страните обсъдиха 30-годишнината от независимостта на Украйна като възможна дата за неговото посещение (24 август 2021 – Бел. прев.).

Володимир Зеленски заяви, че ситуацията в Донбас е била обсъдена подробно по време на срещата с Негово Всесветейшество във формат vis-a-vis.

Трудно е, но има стъпки напред. Преди вашето пристигане ще имаме възможността да продължим напред по пътя към мира. И най-важно е за затворниците в Донбас, в Крим и в Русия. Те наистина искат да се завърнат у дома“, подчерта президентът.

Искам го с цялото си сърце. Искам да спра болката на семействата, чиито роднини са в плен“, заяви Негово Всесветейшество.

Двамата събеседници обсъдиха по-нататъшни стъпки за засилване на сътрудничеството между Украйна и Вселенската Патриаршия.

Вселенският Вартоломей връчи паметни подаръци на президентската двойка.

Това е второто посещение на президента Володимир Зеленски във Вселенската Патриаршия.

Източник: ПРЕЗИДЕНТ УКРАЇНИ | ВОЛОДИМИР ЗЕЛЕНСЬКИЙ & Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

Символично и значимо е, че посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски в Турция започна с посещение във Фанар – катедрата и сърцето на Константинополската Вселенска Патриаршия и среща с Негово Всесветейшество Патриарх Вартоломей“, написа в своя Facebook профил Андрий Юраш.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎