Тримата Архиереи от автономната Православна Църква на Финландия са на посещение във Фенер | СНИМКИ

Делегация на автономната Православната Църква на Финландия е на посещение във Фенер


In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Със синодално решение на Вселенската Патриаршия тримата Архиереи от автономната Православна Църква на Финландия бяха поканени да посетят Фенер. Това са:

  • Високопреосвещеният Архиепископ на Хелзинки и цяла Финландия г-н Лъв (Леон),
  • Високопреосвещеният Митрополит на Куопио и Карелия г-н Арсений и
  • Високопреосвещеният Митрополит на Оулу г-н Илия.

Архиереите пристигнаха във Фенер на 04 октомври. Архиереите са придружени от йеромонах Дамаскинос Ксенофондинос, отец Йоаннис Ламбропулос, отец Михаил Сидоров, протодякон Андреа Салминен и богослова г-н Елисей Хейкила.

Днес на 05 октомври църковната делегация беше приета от Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх, в присъствието на Високопреосвещения Архиепископ на Австралия г-н Макарий, който миналата година посети два пъти Църквата на Финландия като член на Патриаршеските Екзархии. На срещата присъства също и зам.-секретарят на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия дякон Григорий.

На срещата в обширен диалог беше обсъдена настоящата ситуация в Църквата на Финландия. След това Високопреосвещените Архиереи чуха съветите и поощряването на Вселенския Патриарх за възстановяването на мира в тази местна Църква, за безпроблемото продължаване на възходящия курс на развитие.

Утре на 06 октомври 2020, във вторник тримата Архиереи от Финландия ще бъдат поканени да присъстват на сутришното заседание на Светия и Свещен Синод, който ще заседава три дена през месец октомври в Свещената Обител на Живоприемни Източник във Валукли, Константинопол. Това се налага, тъй като там е просторно и така могат по-лесно да бъдат спазени решенията на компетентните здравни власти за превенция срещу коронавируса.

Пресслужба на Вселенската Патриаршия

Източник: Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎