Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Сърбия » Охридска Архиепископия » Свещеният Бигорски Монастир ще отбележи 1000-годишнина от основаването си | VIDEO

Свещеният Бигорски Монастир ще отбележи 1000-годишнина от основаването си | VIDEO

In other languages: NMK

Автор: Doxologia INFONEWS

На 18 октомври 2020 г. Свещеният Бигорски Монастир на Свети Йоан Кръстител (Църква в Северна Македония) ще отбележи 1000-годишнина от основаването си.

В тази връзка, братството на Монастира съобщава, че на 17 октомври 2020 г. от 18:00 ч. ще бъде отслужено вечерно богослужение от Митрополита на Дебър и Кичево г-н Тимотей.

На 18 октомври в неделя от 09:00 ч. ще бъде отслужена Божествена Архиерейска Литургия от Архиепископа на Охрид и на цяла Република Северна Македония г-н Стефан (Веляновски) в съслужение с Йерарсите от Свещения Синод на Църквата в Северна Македония, която предстои да получи Томос за автокефалия от Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

След Божествената Литургия, Преосвещеният Антанийски Епископ г-н Партений (Фидановски), който е Игумен на Бигорския Монастир, както и президентът на Република Северна Македония г-н Стево Пендаровски ще се обърнат към присъстващите със слова.

След това Архиепископ Стефан и Епископ Партений ще наградят с грамоти и ордени заслужили лица и организации, които са допринесли за благолепието на Бигорския Монастир и за неговата евангелско-просветна мисия.

Поради настоящата пандемична коронавирусна обстановка, цялата програма на 18 октомври, вкл. и богослужението, ще се проведе на открито, в двора на Монастира, където ще бъде монтирана и видеостена.

На няколко места ще има дезинфектанти, а носенето на маски и спазването на физическа дистанция са задължителни!

За тези, които няма да могат да присъстват физически на празника, ще бъде осигурено излъчване на живо по MTV, във Facebook и в YouTube.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal