Начало » Новини » Светът » Свещеният Бигорски Монастир отпразнува 1000-годишнина от основаването си | VIDEO & СНИМКИ

Свещеният Бигорски Монастир отпразнува 1000-годишнина от основаването си | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: MK

Автор: Doxologia INFONEWS

На днешния ден – 18 октомври 2020 г. – Бигорският Монастир Свети Йоан Кръстител (Църква в Северна Македония) отбеляза 1000-годишнина от основаването си.

От 09:00 ч. бе отслужена Божествена Архиерейска Литургия от Архиепископа на Охрид и на цяла Република Северна Македония г-н Стефан в съслужение с Йерарсите от Свещения Синод на Църквата в Северна Македония, която в момента е в процес на вдигане на схизмата от Сръбската Патриаршия, което пък ще отвори пътя за предоставянето на Томос за автокефалия от Майката Църква Вселенската Патриаршия.

След Божествената Литургия, Преосвещеният Антанийски Епископ г-н Партений, който е Игумен на Бигорския Монастир, както и президентът на Република Северна Македония г-н Стево Пендаровски се обърнаха към присъстващите със слова.

След това Дебърско-Кичевският Митрополит Тимотей и Антанийският Епископ Партений наградиха с грамоти и ордени Архиепископ Стефан и заслужили лица и организации, които са допринесли за благолепието на Бигорския Монастир и за неговата евангелско-просветна мисия.

Поради настоящата пандемична коронавирусна обстановка, цялата програма се проведе на открито, в двора на Монастира, където бе монтирана и видеостена.

На няколко места имаше дезинфектанти, а носенето на маски и спазването на физическа дистанция бяха задължителни. Всички противоепидемични мерки се спазваха от вярващите и от духовниците.

От Doxologia INFONEWS поздравяваме Архиепископа на Църквата в Северна Македония, Йерарсите от Свещения Синод, Игумена и братството на Бигорския Монастир за техния празник, като им пожелаваме здраве и благоденствие.

Както сега нашите братя и сестри празнуват 1000-годишнина от основаването на Бигорския Монастир, така се надяваме скоро всички да празнуваме предоставянето на Томос за автокефалия от Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей I, по същия начин, както празнувахме и се радвахме всички за автокефалията на Православната Църква на Украйна (ПЦУ), която получи своя Томос на 05 януари 2019 г.

Това, което ни прави впечатление, е, че в Република Северна Македония са запазили византийското богослужение, византийското пеене и византийския дух, които всъщност са истинската традиция на Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква. Богослужението в Бигорския Монастир приличаше на богослужение, отслужено някъде в Гърция, което за нас е голяма радост. Слава Богу, че Църквата в Северна Македония не се е повлияла от руските оперни песнопения и истерични крясъци, както и от предлаганата от Русия еретическа еклисиологична идеология.

Имайте търпение и любов, скъпи наши братя и сестри в Северна Македония. Вярваме, че в най-скоро време Майката Църква ще Ви обгърне в своята прегръдка, и Вие ще усетите нейната безусловна и силна любов, а след това тя ще сбъдне и Вашето най-съкровено желание – да имате Томос за автокефалия и така да станете седемнадесета (17) по ред в Диптисите поместна Православна Църква.

Снимки и видео: Бигорски Монастир

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal