Свещената Доростолска Митрополия: Приветствие към новоизбрания Доростолски Митрополит г-н Яков

До Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков
„Благословен е Идещият в името Господне ! Господ е Бог, и ни се яви! Мир на земята и слава във висините!” (из слово за Цветница на Св. Климент Охридски)

Ваше Високопреосвещенство, скъпи наш архипастирю,

В такива минути думите са безсилни да изразят радостта, която душата изпитва! Ето, че Всеблагия Бог, в Своя промисъл, не остави сироти нас – клира, монашествуващите и паството на древната Доростолска епархия и чрез Св. Синод на родната ни Българска православна църква Ви показа достоен приемник на Доростолския епархийски престол.

Ваше Високопреосвещенство,

Вие идвате да светителствувате в една древна епархия в покрайнините на съвременна България. Доростолска епархия не е голяма по размери, но огромна на християнско духовно наследство. Свещеното предание ни говори, че по тези земи лично свети апостол Андрей е проповядвал Христовото евангелие. Тук живота си за Христа дават 21 известни нам мъченици. Основана около 390 година Доростолска епархия е била винаги център на духовен живот. През 5 и 6 век епископи тук са Яков, Монофил, Йоан и Дулцисим участвали на Вселенски събори. След покръстването на българите в 865 година Доростолска епархия е една от първите епархии на новоучредената Българска православна църква. Именно тук през 927 година Дръстърския (Доростолски) мотрополит Дамян е провъзгласен за първ български патриарх, канонично признат от останалите поместни православни църкви.

След падането на България под византийска власт в 971 година Доростол става отново епископски катедра, а от 1020 година е под юрисдикцията на Охридската архиепископия. След освобождението от византийска власт, при Асеневци, Доростол е митрополитска катедра при Търновската патриаршия. По времето на петвековното османско иго, Доростолска митрополия е една от водещите епархии на Вселенска патриаршия, а нейните предстоятели през 17 и 18 век получават екзархийски права над цялото Подунавие, Влахия и Молдова. През 1871 епархията е временно обединена с Червенска. На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 година епархията е отново възстановена.

Високопреосвещений владико,

Приемете синовен поздрав от името на нас – клириците, монашествуващите и богоспасаемото паство на Доростолска епархия. Днес Вие се възкачвате на престола на тази древна епархийска катедра, за да ни ръководите по пътя на спасението в Христа. Сигурни сме, че по Вашите молитви и напътствия епархията ще продължава да процъфтява и дава изобилен плод на духовното поприще!

Добре дошли Ваше Високопреосвещенство! На многая и благая лета!

От името на клира, монашествуващите и паството на Доросtолска епархия: Протопрезвитер Добри Чаков Иванов, протосингел.

Източник: Българска Патриаршия

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎