Руските агенти в Кипърската Църква в действие: Негово Блаженство незабавно да отмени този антиканоничен и недействителен акт

In other languages: GR MK

Превод: Йордан Георгиев

Митрополитите на Кикос Никифор, на Лимасол Атанасий, на Тамасос Исаия и Аматунтският Епископ Николай в общо изявление призовават Негово Блаженство Архиепископа на Кипър г-н Хрисостом незабавно да отмени, както те казват „антиканоничния и недействителен акт“ по признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна със споменаването на името на Киевския Митрополит и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. Антиканонично е тяхното поведение, а не това на Кипърския Архиепископ! Нямат срам! Целият свят знае, че тримата бизнес Митрополити имат икономически отношения с руските мафиоти олигарси и престъпници! Като не им харесва Църквата на Кипър да ходят в Московската Патриаршия…

Днес по-рано Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом спомена в своите Диптиси името на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний.

След края на Божествената Литургия той даде интервю за ΚΥΠΕ, където заяви, че: „Моето решение за Украйна ползва Православието и Църквата на Кипър“.

Общо комюнике

Днес, в събота на 24 октомври 2020 с голямо безпокойство, но и с дълбока скръб бяхме уведомени за споменаването на Епифаний като „Предстоятел на Украинската Църква“ от страна на Негово Блаженство Архиепископа на Кипър г-н г-н Хрисостом, по време на Божествената Литургия в Свещената Обител на Богородица Хрисороиятиса, където и беше епископската хиротония на Преосвещения Епископ Арсинойски г-н Панкратий.

  1. Горепосоченият акт на Архиепископа представлява явно нарушаване на синодалното, колективното и демократичното управление на Православната Църква на Кипър и нейното функциониране, въз основа на тази система.
  2. Този въпрос беше поставен от Негово Блаженство на неотдавнашното заседание на Свещения Синод (9 септември 2020) и тогава беше решено, да се разгледа на друго заседание, за да бъдат чути мненията и позициите на всички членове на Свещения Синод и да се вземе синодално решение по този въпрос (това е противоканонично, понеже никой Синод няма да право да взима решение за издадено решение на Вселенската Патриаршия, в случая Томос за автокефалия – Бел. прев.).
  3. Издигането на Епифаний като „Предстоятел на Украинската Църква“ от страна на Всесветейшия Вселенски Константинополски Патриарх г-н г-н Вартоломей, което беше извършено неотдавна, предизвика пропукване в единството на Православната Църква; като до днес само Еладската Църква и Александрийската Патриаршия по причини, които не са обект на сегашното комюнике, са го признали. Всички останали поместни Православни Църкви имат отрицателна позиция по този въпрос (пълна лъжа, само Руската и Сръбската Патриаршия са с такава позиция – Бел. прев.). [Редно е тук да се отбележи, че по време на „хиротонията“ на Епифаний, нямаше нито един представител на поместна Църква, каквото и да означава това].
  4. Провъзгласеният от Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей за „Предстоятел“ на Църквата на Украйна Епифаний, който изобщо не е ръкоположен канонично и това е така, понеже той произлиза от схизматични групи на Украинската Църква (Митрополит Епифаний и всички останали Епископи от ПЦУ имат канонични хиротонии – Бел. прев.). Ако в действителност, Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх искаше да продължи номоканоничния ред за предоставяне на автокефалия на Църквата на Украйна, тогава той трябваше да се обърне към каноничния Митрополит на Киев г-н Онуфрий (той е неканоничен Митрополит на Киев – Бел. прев.) и освен това да има съгласувано мнение с Московския Патриарх, на когото е подчинен (никога Киевският Митрополит не е бил подчинен на Московския Патриарх – Бел. прев.), както и съгласувано мнение с предстоятелите на останалите поместни Църкви (такъв номоканоничен ред, никога не е съществувал в Православната Църква; предложеният вариант е трактовка/идеология, съчинена в Москва, която представлява еклисиологична ерес – Бел. прев.).
  5. Актът на Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей да предостави „автокефалия“ на схизматичните структури на Украинската Църква представлява произволно, антиканонично и антиеклисиологично действие, в смисъл, че Православната Църква на Украйна принадлежи в диоцеза на Московската Патриаршия (никога не е била част от диоцеза на Московската Патриаршия – Бел. прев.) и съставлява, както преди това отбелязахме, вмешателство в диоцеза на горепосочената Патриаршия. Освен този факт, Църквата на Русия, реагира и правдиво прекъсна църковното си общение с Вселенската Патриаршия, както и с Еладската Църква и Александрийската Патриаршия (по този начин тя прекъсна общението с Православната Църква – Бел. прев.).
  6. Предоставянето на автокефалия е разбираемо и възможно, според Свещените Канони и практиката на нашата Църква, само ако е получила предварително одобрение от предстоятелите на поместните Църкви (това е еклисиологична ерес; всички нови автокефални поместни Църкви са получили своите Томоси от Вселенския Патриарх по решение на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, а не по съгласие с останалите предстоятели – Бел. прев.). В този случай, Вселенският Патриарх, независимо от това, което заявяват Свещените Канони (пълна лъжа – Бел. прев.) и в противоречие с неговите по-ранни изявления (пълна лъжа – Бел. прев.), то в този случай е действал еднолично и самоволно. За съжаление, този пример последва и Предстоятелят на Църквата на Кипър, пренебрегвайки и заобикаляйки Свещения Синод, чийто председател е самият той.
  7. Решението на Архиепископа на Кипър да (с)помене като „Предстоятел на Украинската Църква“ Епифаний идва да задълбочи още повече напрегнатата ситуация между Православните Църкви, да засили застрашаващата единството схизма във Вселенското Православие като лекомислено вкара в тази обстановка и Църквата на Кипър.
  8. Призоваваме Негово Блаженство незабавно да отмени този антиканоничен и недействителен неговов акт и същевременно искаме от всички наши събратя Архиереи от Църквата на Кипър да изискаме извънредното свикване на нашия Свещен Синод, за да се разреши този въпрос като се вземе решение по подходящ начин.
  9. Накрая сме длъжни да отбележим и недействителният акт на нашия Предстоятел, с оглед разбира се и в тези критични времена, през които преминаваме, относно националния ни въпрос, но и заплашителните действия, към които прибягва турската експанзионистична ненаситеност, която застрашава с ограничаване на нашия етнос.

Всичко гореизложено засвидетелстваме добросъвстно, като осъзнаваме нашата архиерейска съвест и свещен дълг да съхраним каноничния ред (това не е каноничен ред, а московски ред – Бел. прев.) и единството на Църквата за избягването на смъртоносния грях на схизмата, понеже според Свети Йоан Златоуст „нито кръвта на мъченичеството няма да измие греха на схизмата1

Никозия, 24 октовмри 2020“.


1С тези думи на Свети Йоан Златоуст всички агенти на Москва злоупотребяват и ги казват като мантра, без да разбират какъв е истинският им смисъл. Свети Йоан Златоуст заявява, че схизмата е толкова тежък грях, че дори и кръвното мъченичество не може да я отмие, а не че не може да бъде отмита! Това са две различни неща. Това е лукавстване с думите на Светия Отец на Църквата. На такива подвластни на Москва Епископи, Митрополитът на Нигерия г-н Александър отговаря: „Какво ще измие нашия грях като Пастири на Църквата, след като не даваме дори и собствената си кръв, за да се излекува раната на схизмата?

На снимката: Архиереите на Синода на Кипърската Църква. От 17 само 4 са руски агенти!

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal