Румънският Патриарх Даниил: Необходимо е умножаването на институциите за палиативни грижи

In other languages: ENRO

Автор: Doxologia INFONEWS

„Необходимо е умножаването на институциите за палиативни грижи не само в градските райони, но и в селските такива“ – каза Негово Блаженство Румънският Патриарх Даниил по повод Международния ден на възрастните хора.

Той допълва, че в Букурещ има подобен център за намаляване и превенция на страданието на пациентите, но според него той е твърде малък.

Въпросът беше засегнат в Патриаршеския дворец в Букурещ от Патриарх Даниил по време на честването на 13-годишнината от интронизацията му за Румънски Патриарх.

Министърът на европейските фондове Марчел Болош е уверил Патриарха, че с бъдещата „Оперативна програма за приобщаване и социално достойнство“, която ще бъде приложена в програмния период 2021-2027, ще се погрижат за създаване на подобни центрове и оказването на повече грижи.

По думите на Негово Блаженство, програмата е особено необходима за румънското общество.

Възрастните, които са работили през целия си живот, се нуждаят от нашата любов и от нашето уважение. Те имат нужда да получат християнски завършек на живота си, за какъвто всеки ден се молим“ – заяви Предстоятелят на Румънската Патриаршия, цитиран от Basilica.ro.

* * *

Международният ден на възрастните хора се отбелязва ежегодно на 1 октомври. Установен е през 1990 г. от Общото събрание на ООН.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎