Ректорът на Софийската семинария Архим. Пахомий с противоречиви изказвания за коронавируса в учебното заведение | VIDEO & КОМЕНТАР

Автор: Doxologia INFONEWS

На 11 октомври 2020 г. Негово Високопреподобие Архимандрит г-н Пахомий (Лозанов), ректор на Софийската духовна семинария „Свети Йоан Рилски“, участва в предаването Беновска пита по Канал 3.

В разговора беше засегнат въпросът за коронавируса в Духовната семинария и за заразените там.

Отец Пахомий заяви следното:

Правихме изследвания на всички служители на семинарията, преподаватели, служители и всички, които работят – 52 човека. Всичките са отрицателни.
(…)
Преподавателят, който е болен, е зам.-ректорът отец Мелетий. Той е болен. Той в момента е в „Пирогов“. В момента състоянието му се подобрява след двойна бронхопневмония.

Изследвани са част от децата. Имаме деца, които са установени с положителна проба PCR и те са карантинирани вкъщи. Няма болни деца.

Същевременно само няколко дни по-рано секретарят на Семинарията Дякон Слави Спасов съобщи, че има заразен и хоспитализиран с коронавирус преподавател, без да посочва дали това е зам.-ректорът Йеромонах Мелетий или преподавателят по история и цивилизация, апологетика и агиология Симеон Благоев.

Така вече се губи яснота кой е заразен с коронавирус, и кой не е заразен.

Добре е ръководството на Семинарията да каже конкретно общо колко хора са заразени и кои са те: толкова преподаватели, толкова ученици и т.н., и е много важно конкретно да се знае какво се случва със зам.-ректора на Семинарията отец Мелетий. В период на такава опасност всички трябва да говорим по темата за коронавируса с яснота и с прозрачност, а не откъслечно един да казва едно, друг да казва друго, трети обратното.

Няма нищо срамно и чудно в това човек да се зарази с коронавирус, ако ще и Патриарх да е. Срамно е обаче когато се крие и се лъже.

Същевременно в разговора стана въпрос и за Божественото Причастие. Религиозно неграмотната журналистка Илиана Беновска започна да разпитва Архимандрит Пахомий за Божествената Евхаристия, за Причастието, за претворяването, за Тялото и за Кръвта Христови с различни на пръв поглед странни и глупави въпроси, но за съжаление отец Пахомий, който е практически служещ духовник, не успя да слезе на нивото на журналистката и по разбираем начин да ѝ обясни за онова, което служи, без да употребява богословски термини, неразбираеми за религиозно неграмотните люде.

Към края на предаването, Негово Високопреподобие подчерта, че е крайно време да се въведе религиозното образование в училищата.

Doxologia INFONEWS поздравява Негово Високопреподобие Архимандрит Пахомий за това участие, като призовава всички да се молят за възстановяване здравето на болните от коронавирус. Настоящата пандемия е едно особено по-тежко изпитание, което изисква от нас да се отнасяме с отговорност, с разум и с много любов и загриженост спрямо нашите ближни.

Дано по-скоро преминем през това изпитание.

Припомняме, че Архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския Ставропигиален мъжки Монастир на Българската Патриаршия се зарази с коронавирус и беше хоспитализиран, но Българската Патриаршия и до днес крие този факт от обществеността.

По-рано, на 18 август 2020 г., почина от коронавирус COVID-19 Доростолският Митрополит г-н Амвросий. Българската Патриаршия криеше, че Митрополитът беше заразен и хоспитализиран в болница с коронавирус, като и днес продължава да крие, че Митрополит Амвросий почина от коронавирус.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal