Протопрезвитер Илияс Сеперис за Covid-19: Тези, които казват, че не можеш да се заразиш в храма, са еретици!

In other languages: GR MK

Превод: Йордан Георгиев

От Doxologia INFONEWS препубликуваме коментара във фейсбук профила на Протопрезвитер Илияс Сеперис от Свещената Митрополия на Йоанина (Гърция), във връзка с отричането на заразяване с коронавирус в храмовете. Отец Илия е ефимерий в Храма на Света Марина в Йоанина.

Ето и неговият коментар по повод разпространяващите се богохулни еретически изказвания по отношение на невъзможността да се заразим с коронавирус в храмовете:

Стига с обличане на глупостта в антибогословски идиотщини! Тези, които казват, че не можеш да лепнеш коронавирус в храмовете са еретици! Лепва се, та се прилепва!

Накратко:

  1. Христос прие човешката природа, каквато е (но без греха), не я промени! Съвършеният Бог и съвършеният човек! Това го доведе до Кръста, преминавайки през Страданията (Страстите Христови – Бел. прев.)… Заспал по плът, като смъртен, възкръсна тридневен….1
  2. Бог е навсякъде! Всички, които твърдят, че в Храма не можеш да се заразиш, защото там е Бог, това означава, че те автоматично твърдят, че извън храма можеш да се заразиш, понеже Бог не е там…
  3. Храмът подлежи на повреда (амортизация)! Ако се запали, изгаря, дървоядът изяжда стасидите и пр. Където има разложение (амортизиране), има смърт!
  4. През зимата носим палто за да отидем в храма и за да защитим себе си от студа! Не съм видял никой да идва с къси ръкави… Така и сега ще носим маски за предпазване!
  5. Когато един член на Тялото боледува, боледува и Тялото – това не е фигура на речта…
  6. Традицията на Църквата ни показва, как жените се покланят пред иконите по време на месечния им цикъл – без целувание. Нима това поклонение е недействително, понеже няма целувание?
  7. „няма да изкусиш Господа, Бога твоего“2 Само дяволът предизвика Христос! Онези, които Го предизвикват, игнорирайки нарежданията (заповедите) на Църквата са дяволи!
  8. Проявяваме послушание към Вселенската Патриаршия и Светия Синод!
  9. Нашият Митрополит (Митрополитът на Йоанина г-н Максим – Бел. прев.), който има абсолютна духовна отговорност, следи проблема и постоянно се осведомява от специалистите. Всичките му решения се базират на Тайнството на Божествената Икономѝя (въплъщението на Сина Божий – Бел. прев.)!

Братя мои,

Да носим маска в Храма.
Да спазваме отстояние един от друг.
Покланяме се пред иконите, без да ги целуваме… (гръцкият език е език на прецизността)
Не целуваме ръцете на духовниците. А поклонът с главата показва същото уважение (към свещения сан).
Да сме внимателни към нашите братя, да не би да станем виновни и да им причиним смърт!
Да спазваме отстояние между нас, когато се причастяваме, при вземането на антидора
(анафора – Бел. прев.) и при излизане от Храма.
Ако е необходимо ще служим и трета Божествена Литургия.
Да бъдем в безопасност!
Без паника!
Да се помолим на Всеподателя по-бързо да ни даде решение за изпитанието на човечеството!
Да се молим да даде познание на специалистите, сили на здравните работници, изцеление на болните!

Внимание и молитва!


1 Пасхален Светилен, глас 3
Заспал по плът, като смъртен, Царю и Господи, възкръсна тридневен, като въздигна Адам от тлението и обезсили смъртта. Ти си Пасха на безсмъртието, на света спасението.

2Иисус му рече: писано е също: „няма да изкусиш Господа, Бога твоего““ (Мат. 4:7).

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎