Приветствие на Българския Патриарх Неофит към новоизбрания Доростолски Митрополит Яков

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,
ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ,
Следвайки определенията от Устава на нашата света Българска православна църква – Българска Патриаршия, по Божията и народна воля, и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия Синод, от днес Вие сте канонично избран архиерей на светата и богохранима Доростолска епархия и член на Светия Синод. Приветстваме Ви с добре дошъл сред нас и всесърдечно Ви желаем крепко здраве и благодатни сили, дълголетно, мирно и многоплодно служение на това високоотговорно поприще, като единомислено молим Всеподателя да Ви укрепва и упътва във всички Ваши бъдещи трудове в полза на светата Църква, с които ще имате възможността да доукрасите изминатия досега от Вас християнски и монашески път.

На древния и високо прославен в църковната ни история Доростолски архиерейски престол Вие наследявате славни предшественици, оставили трайна диря в историята на Православната ни църква, които ще бъдат Ваши неизменни образци в предстоящото Ви митрополитско служение, но вярваме, че преди всичко ще се ръководите от онзи вечен и неизменен образец на пастирството в Църквата, оставен ни от Самия наш Господ Иисус Христос и от който са се ръководили както Неговите свети Апостоли, така и всички изрядни отци, учители и пастири в двухилядолетната мъченическа история на Църквата, „която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 20:28).

Свещеноначалието, клирът и Божият народ на светата ни Църква Ви познават като добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност по Божието дело е изпълнявал възложените му послушания и служения и е отдавал своите сили и таланти за доброто и благопреуспяването на светата ни Църква. Вярваме, че и като митрополит на Доростолската епархия Вие няма да жалите сили и способности, но с Божията помощ и по молитвите на Божията майка и на всички наши небесни застъпници ще продължите да работите с радост и христоподражателна ревност на Божията нива – в изпълнение на нашата обща апостолска, духовно-просветителска мисия сред богодарувания ни народ, в изграждането на Църквата, която е „стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15).

Нека в предстоящата Ви архипастирска дейност всякога да се радвате на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия, която по Вашите молитви и под Вашето духовно-просветно и църковно-административно ръководство да възрасне още повече в Господа, принасяйки много и богат плод. Нека под Вашите отечески грижи тази древна и славна епархия, украсена от подвига на безброй знайни и незнайни мъченици и изповедници на спасителната православна вяра, която в миналото е била удостоена с честта да бъде и български патриаршески престол, да възраства „от слава в слава“ (2 Кор. 3:18), като пример и образец в следването на Христа.

С тези благопожелания и с уверението, че в митрополитското Ви служение Вие ще се радвате винаги и на любовта и подкрепата на всички Ваши събратя – митрополити от Светия Синод, днес всички ние от сърце Ви казваме: „На добър час, Високопреосвещени владико“!

По молитвите на Пресветата Богородица, на славните Доростолски мъченици и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници, Бог да Ви укрепва в архипастирското служение!

За много и благословени години!

Източник: Българска Патриаршия

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal