Престави се в Господа Йеромонах Йоан Зографски (1927 – 2020)

Photo by Atanas Dimitrov

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес в своята килия в Зографския Монастир на Света Гора (Вселенска Патриаршия) се е преставил в Господа 93-годишният Йеромонах Йоан, който бе най-възрастният зографски монах. За това съобщават източници на Doxologia INFONEWS в Свещената Светогорска Обител.

Бог да упокои душата му!

Опелото и погребението на Йеромонах Йоан ще се отслужат в Зографския Монастир на 15 октомври.

Митрополитът на Русе г-н Наум също изрази своите съболезнования за новопреставилия се Йеромонах Йоан.

БОГ ДА ПРОСТИ ОТЕЦ ЙОАН ПРЕОБРАЖЕНСКИ – ЗОГРАФСКИ (1927-2020).ВЕЧНА ДА БЪДЕ ПАМЕТТА МУ!

Публикувахте от Русенски митрополит НАУМ в Сряда, 14 октомври 2020 г.

Отец Йоан (със светски имена Илия Стефанов Христов) е роден на Илинден, 2 август 1927 г. в с. Паламарца, Поповско от родители Стефан Христов Донев (+ 1967 г.) и Иванка Стоянова Чобанова. Имал е по-малък брат Христо (роден през 1932 г.). Илия завършил 7-ми клас в родното си място. На 14 октомври 1944 г., малко след комунистическия преврат в България, на 17-годишна възраст Илия постъпил като послушник в Преображенския Монастир край Търново. Приел монашеско пострижение на 29 януари 1947 г. от Архимандрит Силвестър, Игумен на Монастира, а духовен старец му бил Йеромонах Серафим, по-късно клирик на Видинска Митрополия. За Йеродякон е ръкоположен в Преображенския Монастир през март 1949 г. от Знеполския Епископ Флавиан, а за Йеромонах – през 1951 г. отново в Монастира от Сливенския Митрополит Никодим.

Няколко години Йеромонах Йоан служи в Преображенския Монастир, а от септември 1960 г. до края на октомври 1964 г. е на послушание като ефимерий в Петропавловския Монастир над град Лясковец и енорийски свещеник в близкото село Шереметя. На 1 ноември 1964 г. се завръща в своя Монастир, но от 1 март 1966 г. отново е изпратен от Митрополията за ефимерий в Килифаревския девически Монастир. След като в средата на 60-те години Свещеният Синод на Българската Патриаршия започва да набира монаси за попълване на критично намалялото братство на Зографския Монастир, преображенските Йеромонаси Йоан и Евтимий (по-късно Игумен на Зограф) с благословението на Вселенския Патриарх Атинагор през 1969 г. са изпратени в Зографския Монастир. Там отец Йоан остава повече от половин век, изпълнявайки усърдно своите послушания. Освен ефимерий в Монастира той е бил и негов представител в Свещения Кинотис на Света Гора.

Всички ще го запомнят с неговата доброта и изпълнителност в послушанията, както е написал и Великотърновският Митрополит Стефан още през 1967 г. за него: „през цялото време на послушанието си Йеромонах Йоан се е отличавал със скромност, монашеско смирение и трудолюбие“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal