Прага: Изгоря дървен православен Храм на Свети Архангел Михаил от 17 век | СНИМКИ & VIDEO

In other languages: CZ

Автор: Doxologia INFONEWS

В сряда на 28 октомври пражките пожарникари се намесиха в градината „Кински“, където се намира православната дървена църква на Свети Архангел Михаил. Пожарът е потушен от шест пожарникарски бригади. Няма пострадали, църквата е почти унищожена.

С оглед броя на бригадите е обявено второ ниво на тревога. Огънят е засегнал долната част на дървената конструкция на църквата“, заяви Мартин Кавка, говорител на пожарната.

Веднага пожарникарите добавиха, че пламъците са обхванали цялата църква. „Храмът беше практически напълно унищожен от огъня, а кулата му се срути (камбанария – Бел. Dox.). От вътрешната част на църквата извадихме няколко бутилки с пропан-бутан под налягане, които охладихме”, заяви г-н Кавка.

Общо шест бригади отидоха на мястото, където имаше малък проблем с пристигането на техниката. Според Кавка пламъците са нанесли големи щети, за щастие няма пострадали. По време на пожара са пристигнали на място следователи, които да разследват причината за пожара.

Това беше една много сложна сграда (за гасене на пожари) извън пътя. Превозните средства бяха доста далеч, а ние гасихме далеч от тях, но този терен не позволява нищо друго“, заяви пред Novynky директорът на пожарната команда в Прага г-н Людек Прудил.

Пражката съветничка по културата Хана Трещикова инициира създаването на обществена комисия за възстановяване на изгорялата църква на Свети Михаил. Общината ще стартира комисията в четвъртък.

Храмът на Свети Архангел Михаил представлява дървена православна църква, построена през втората половина на 17 век в Украйна. През първата половина на 20-ти век храмът е демонтиран и транспортиран до градините „Кински“ и става част от колекциите на Етнографския музей.

Църквата е построена в така наречения бойковски строителен стил с елементи от народния барок. Дълъг е около 14 метра и широк осем метра. Кулата беше висока 17 метра. Дървените части на църквата бяха покрити с покрив от дървени малки плоскости. От 2008 г. храмът се използва от Православната църква в Чешките земи и на Словакия.

Източник: Novinky.cz

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎