Послание на Свещения Синод на Българската Патриаршия към клира и вярващите от Свещената Доростолска Митрополия

П О С Л А Н И Е
НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СВ. СИНОД НА
БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА –
БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ
ДО
ВСЕЧЕСТНИЯ КЛИР, ПРЕПОДОБНОТО МОНАШЕСТВО
И БОГОХРАНИМОТО ПАСТВО НА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ
ВИСОКОПРЕПОДОБНИ,
ВИСОКОБЛАГОГОВЕЙНИ,
ВСЕБЛАГОГОВЕЙНИ И БЛАГОГОВЕЙНИ ОТЦИ,
ПРЕПОДОБНИ МОНАШЕСТВАЩИ И БЛАГОЧЕСТИВИ ХРИСТИЯНИ,
СЛУЖЕЩИ, ПОДВИЗАВАЩИ СЕ И ЖИВЕЕЩИ В
БОГОСПАСАЕМАТА ДОРОСТОЛСКА ЕПАРХИЯ,

ЗЕЛОВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА В ГОСПОДА,

БЛАГОДАТ ВАМ ОТ ГОСПОДА БОГА И СПАСА НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА,

ОТ НАС ЖЕ СМИРЕННИХ – МОЛИТВА И БЛАГОСЛОВЕНИЕ!

На 18 август 2020 г., след продължително боледуване, се престави в Господа приснопаметният Доростолски митрополит Амвросий.

Св. Синод в заседанието си на 19 август 2020 г., прот. № 6 – пълен състав, на основание чл. 84, ал. 1 от УБПЦ – БП, назначи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний за Наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, като му възложи на основание чл. 84, ал. 2 от УБПЦ – БП да проведе избор за нов Доростолски митрополит.

Св. Синод в заседанието си на 29 септември 2020 г., прот. № 7 – пълен състав, съгласно разпоредбите на чл. 85, ал. 1 от УБПЦ – БП, състави и изпрати листа на достоизбираемите епископи, кандидати за митрополитски избор на овдовелия Доростолски епархийски престол. Съгласно УБПЦ – БП, и на основание чл. 87 от УБПЦ – БП, на 18.10.2020 г. Епархийският избирателен събор избра и прогласи за избрани от клира и народа на Доростолска епархия за достойни приемници на Доростолския митрополитски престол Константийския епископ Яков с 18 гласа и Величкия епископ Сионий с 12 гласа.

Св. Синод в нарочното си заседание на 24.10.2020 г., прот. № 8 – пълен състав, изслуша писмо на Западно- и средноевропейския митрополит Антоний, Наместник на овдовелия Доростолския епархийски престол и изложението на Доростолския епархийски избирателен събор и намери, че изборът е преминал в нормална и етична обстановка и добър ред. След като разгледа протокола, на основание чл. 89, ал. 2 от УБПЦ-БП Св. Синод, потвърди избора, състоял се на 18.10.2020 г. в гр. Силистра. Поради това Св. Синод определи на 25.10.2020 г. – 6 Неделя след Неделя подир Въздвижение – св. мчци Маркиан и Мартирий, в Синодалния параклис „Св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител“ след светата Литургия да се проведе и каноническият избор за Доростолски митрополит чрез гласоподаване от страна на Председателя и членовете на Св. Синод в пълен състав. На основание получения изборен резултат, Българският патриарх от свое име и от това на Св. Синод прогласи за редовно избран и каноничен Доростолски митрополит Константийския епископ Яков, когото Светейшият патриарх тържествено и официално поздрави като новоизбран и утвърден митрополит на Доростолската митрополитска катедра и пълноправен член на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия, за което се състави Акт, който се вписа в Кондиката на Св. Синод и се подписа от Председателя на Св. Синод и гласувалите епархийски митрополити.

И така, възлюбени в Господа чеда, с това каноническо определение на Високопреосвещения митрополит Яков за ваш архипастир се удовлетворяват вашите духовни желания и нужди. Като има предвид неговата опитност, енергия, богословски познания, изявени административни качества, добри познанства сред православния свят и цялостното му служение в светата ни Църква, сред които игумен на Баткунската св. обител „Св. апли Петър и Павел“ край с. Паталеница, Секретар на Пазарджишка духовна околия, Архиерейски наместник на същата духовна околия и Втори викарий на Пловдивския митрополит, Св. Синод се надява, че новоизбраният ваш право-правещ архиерей ще полага грижи да отговаря на своето високо призвание, усърдно ще се труди за удовлетворяване на вашите религиозно-нравствени потребности и апостолски ще свидетелства пред вас истините на Христовото благовестие. Известни и присъщи за личността му са характерните черти, проявявани в общуването с неговите подчинени сътрудници, като диалогичност, равнопоставеност, колегиалност, дружелюбие, непринуденост, човещина и отговорност. Отличава се така също и с монашески добродетели, изпълнител на всяко послушание, възложено му от духовния старец, което безропотно и ревностно изпълни.

Всичко казано дотук свидетелства, че той се е доказал като старателен Викарий, като през годините на неговото служение търпеливо и смирено изпълняваше обязаностите на възложените му послушания.

Но, за да изпълни Високопреосвещеният митрополит Яков успешно своето апостолско служение като ваш архипастир, ще му бъдат необходими вашата синовна любов, преданост, почитание, уважение и послушание.

Като ви призоваваме да припознаете отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Яков, отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свят, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според каноните и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Доростолската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и святи во славу Его Единородного Сина и Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.

Като известяваме с това наше послание вас, наши възлюбени в Господа чеда на Доростолската епархия, за каноническото определение на Негово Високопреосвещенство митрополит Яков, призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваши в Христа молитствуватели.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ЧЛЕНОВЕ:
† СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ
† ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ
† ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ
† ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ
† ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ
† ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ АНТОНИЙ
† ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН
† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ
† РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ
† СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН
† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ
† ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ

Източник: Българска Патриаршия

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎