ПОЗОР: Гавриил Ловчански съслужи с руския неканоничен Митрополит в Киев Онуфрий – в пълен разрез със Свещените Канони | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 04 октомври 2020 г. Бившият Ловчански Митрополит Гавриил, ченге на Москва и на КГБ, неясно с чие благословение е посетил Киево-Печерската Лавра, където е съслужил с руския неканоничен Митрополит в Киев Онуфрий (Березовски) (Руска Църква в Украйна). За това съобщава пресслужбата на РПЦвУ, но информацията се крие от пресслужбата на Българската Патриаршия и на Свещената Ловчанска Митрополия.

На Литургията е съслужил и Белогородският Епископ Силвестър (Стойчев), който неотдавна беше заразен с коронавирус COVID-19.

На това богослужение Бившият Ловчански Митрополит Гавриил в абсолютен разрез със Свещените Канони, в чужд диоцез (Украйна е диоцез на Православната Църква на Украйна) е извършил свещеническо ръкоположение върху Дякон на РПЦвУ Димитрий Сидоренко.

Doxologia INFONEWS припомня отново най-вече на Свещения Синод на Българската Патриаршия да си спазва собствените решения, взети по отношение на разрешения вече от Всесветейшия Вселенски Патриарх украински въпрос, а именно – неутрална позиция за Украйна! Защото в момента Българската Патриаршия нито изпълнява своите канонични задължения: да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна с Предстоятел Киевския и на цяла Украйна Митрополит г-н г-н Епифаний, или да не участва в съслужение с руските неканонични Митрополити в Украйна, за да не създава напрежение на украинска територия. Оказва се, че Българската Патриаршия чрез нейни Митрополити, в частност чрез Гавриил Ловчански, създава напрежение в диоцеза на единствената канонична Православна Църква в Украйна – ПЦУ с Предстоятел Киевският Митрополит г-н г-н Епифаний.

Няколко въпроса за каноничното еклисиологично престъление на Гавриил Ловчански:

  • Защо Гавриил Ловчански не е обявил това си канонично нарушение на своя сайт, където често обича да пропагандира неговата любима Русия в църковен план?
  • Защо не е публикувал за това си служение и в сайта на Българската Патриаршия, който е окупиран от него чрез неговите писарушки?
  • Защо крие от всички за това си канонично престъпление? Срам ли го е?
  • Свещеният Синод на Българската Патриаршия и по-конкретно Българският Патриарх Неофит благословил ли е на Гавриил Ловчански да извърши това престъпление!?

Важно е да се уточни, че руските Епископи в Украйна са неканонични с оглед извършването на богослужения в чужд диоцез без разрешението и благословията на Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний. Руските Епископи в Украйна са канонични само и единствено по отношение на апостолското правоприемство, но във всичко останало са неканонични, понеже служейки в чужд диоцез те извършват тежки канонични престъпления.

Служейки с руските Епископи в Украйна, бившият за Doxologia INFONEWS Ловчански Митрополит Гавриил става техен съучастник в това нарушение. Той служи в чужд диоцез, за което трябва да бъде изправен пред Църковен съд и да му бъде наложено тежко църковно наказание.

Каноничните прегрешения на Бившия Митрополит Гавриил Ловчански станаха прекалено много и ако Свещеният Синод на Българската Патриаршия не вземе радикални мерки срещу него, това ще доведе до сериозни последици за нашата поместна Българска Църква – една от които ще бъде изпадане в още по-голяма изолация в Православната Църква, както и изгубване на пълно доверие от страна на българския народ, който в по-голямата си част е с антируски настроения.

С тези си действия, Българската Патриаршия създава и косвени предпоставки да не се разреши църковният проблем в Република Северна Македония. Сръбската Патриаршия с най-голямо удоволствие би се зарадвала на каноничните прегрешения на Бившия Ловчански Митрополит Гавриил. Там биха си казали: Ето, вие българските Митрополити служите с Епископи от „каноничната“ Руска Църква в Украйна; значи може да служите и с нашия каноничен Архиепископ Йоан Вранишковски в Република Северна Македония.

От друга страна, действията на Гавриил Ловчански показват пълен хаос, недалновидност и липса на канонична дисциплина сред Епископата в Българската Патриаршия.

Нека Българската Църква си припомни своето 73-годишно схизматично минало и как автокефалните канонични поместни Православни Църкви са се отнасяли към нея.

От Doxologia INFONEWS призоваваме също Българския Патриарх и Високопреосвещените Митрополити да се замислят, по какъв начин са признати хиротониите (ръкоположенията) на техните предшественици, понеже за хиротониите на Епископите в Православната Църква на Украйна има предоставени доказателства за тяхната канонична апостолска приемственост…

Както неоснователно Гавриил Ловчански навсякъде разпространява руската пропаганда, че хиротониите на Епископите в автокефалната канонична Православна Църква на Украйна нямали апостолско приемство, така и Епископи от същата Църква, както и такива от други поместни Църкви също биха си задали въпроса: А Епископите от Българската Патриаршия имат ли апостолско приемство? Представили ли са доказателства на Вселенския Патриарх Вениамин при вдигането на схизмата, а след това и при предоставянето на Томоса за автокефалия?

Действията на Гавриил Ловчански, както и пълният непокизъм на българските синодални Митрополити по отношение на автокефалията на Православната Църква на Украйна, може да бъдат причина да се отвори кутията на Пандора и то в ущърб на Българската Патриаршия.

Ние от Doxologia INFONEWS загрижени и може би едни от малкото, които обичат Българската Патриаршия, не желаем тя да изпадне в пълна изолация, както и да се ръководи от Москва чрез нейните агенти в нея.

Призоваваме към пълна декомунизация, деченгизация и дерусифилизация на Свещения Клир на Българската Православна Църква.

Това трябваше да бъде направено още преди 30 години. Виждат се тежките последици…

Срам и позор за Българската Патриаршия, ако не предприеме сериозни действия срещу Гавриил Ловчански, който ще повлече след себе си всички останали, които го подрепят.

След като толкова много обича Москва и иска да ѝ служи, да напусне Българската Патриаршия и да отиде при еклисиологичните еретици в Московската Патриаршия.

Нека Митрополитите да не забравят, че са длъжни да изпълняват Свещените Канони и затова е крайно време Българският Патриарх г-н г-н Неофит да помене в своите Диптиси единствения каноничен Митрополит на Киев и на цяла Украйна Негово Блаженство г-н г-н Епифаний. Това е начинът на признаване на автокефалия, а не чрез някакви комисии, декларации и пр. светски и модерни начини.

От друга страна, Гавриил Ловчански е служил с руски Епископи, които са боледували от COVID-19, както и с такива, които има съмнения, че са болни или имат контакт със заразени.

Може би Гавриил има задача да пренесе заразата в Синода на Българската Патриаршия…

Не се знае, какво са му наредили от Москва…!

Ченгеджийският уебсайт Православие.бг, който членува в Списъка с медии, разпространяващи московска църковна пропаганда, вкл. клевети, лъжи и манипулации, а редакторите му са агенти на Московската Патриаршия в България, съобщава единствен и пръв в цяла България за това антиканонично съслужение, като най-отдолу московските агенти и безбожници от Православие.бг пишат: Каноничната Украинска православна църква е подложена на сериозни гонения в своята страна. Почти всеки ден пристигат новини за насилия над свещеници и вярващи и отнети насила храмове. Въпреки че по-голямата част от православните християни в Украйна принадлежат към каноничната УПЦ, властите в тази страна се опитват да натрапят на обществото и вярващия народ разколническата “Православна църква в Украйна” (ПЦУ), политически ангажирана с днешния режим. Светият Синод на Българската православна църква засега не се е произнесъл официално по украинския църковен въпрос, но на практика БПЦ, както и повечето други поместни Православни църкви, поддържа църковно общение единствено с каноничната УПЦ, игнорирайки новосъздадената от украинските власти неканонична църковна структура.

В тази връзка за пореден път Doxologia INFONEWS предупреждава, че четенето на подобни ченгеджийски сайтове, бълващи московска пропаганда и омраза, е опасно за читателите!!!

Насилие от страна на Руската Църква в Украйна ежедневно се осъществява спрямо клирици и вярващи от Православната Църква на Украйна. А членовете на Руската Църква в Украйна са едва 15% от православните в страната. 70% от православните в Украйна са членове на автокефалната и канонична Православна Църква на Украйна (ПЦУ), а останалите 15% се черкуват където им падне.

Ако редакторите на Православие.бг считат, че ПЦУ е създадена от украинските власти, то тогава кой създаде Българската Патриаршия – комунистическите власти ли? С това си писание редакторите на Православие.бг явно поставят под съмнение каноничността на Българската Патриаршия. От московския пропаганден сайт забравят, че както Православната Църква на Украйна е получила автокефалия от Вселенския Патриарх Вартоломей, такава автокефалия е получила и Българската Патриаршия от Вселенския Патриарх Вениамин.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal