ПОЗОРНО: Видинска Митрополия и БТА разпространяват руска пропаганда и лъжи срещу Кипърския Архиепископ Хрисостом и Киевския Митрополит Епифаний

Автор: Doxologia INFONEWS

Руските спонсори на четиримата кипърски Йерарси, които излезнаха с общо комюнике срещу каноничните действия на Архиепископа на Кипър г-н Хрисостом, който спомена в своите Диптиси Киевския Митрополит г-н г-н Епифаний веднага активизираха своите пропагандни лостове в лицето на Митрополити или новинарски сайтове, които да разпространяват лъжите на Москва. В прословутото комюнике на тези четиримата се преразказва насажданата от Москва еклисиологична ерес по отношение на каноничността на каноничната автокефална Православна Църква на Украйна.

Веднага обвързаните с руските олигарси и престъпници автори и редактори в Българска Телеграфна Агенция (БТА) са препубликували едно комюнике, което е мнението на Москва, изразено от 4 обвързани финансово с нея кипърски Йерарси. Четирима (4) Йерарси от общо седемнадесет (17)!

Същевременно на страницата на Видинска Митрополия във Facebook (което засега се води официална пресслужба на Видинска Митрополия, след като Видинският Митрополит Даниил закри изградения уебсайт на Митрополията от предишния Видински Митрополит) е споделена пропагандата на БТА и Руското Подворие в България.

От Видинска Митрополия си позволяват да наричат разколник един каноничен Митрополит. От друга страна, те лъжат и въвеждат в заблуждение, че „Йерарсите на Кипърската Църква били порицали решението на своя Предстоятел“. Не Йерарсите, а Йерарси, и то четирима, а не седемнадесет!

Това говори за умишлената манипулация и пропаганда, която извършва Видинска Митрополия.

Въпросът е към Синода: Нали БПЦ все още няма обявена позиция, защо Патриархът и Синодът позволяват на Видинския Митрополит да изразява позиция, обиждайки по един такъв просташки начин каноничен Митрополит.

Ако той счита, че Киевският Митрополит г-н г-н Епифаний е разколник, то тогава неминуемо заявява, че и той самият е разколник, както и целият Синод на Българската Патриаршия е разколнически, защото е в общение с Майката Църква Вселенската Патриаршия, която една единствена има право и издаде Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна.

Няма разлика при приемането на действителността на хиротониите на Епископите на Българската Екзархия след вдигане на схизмата през 1945 г. и тези на Епископите от тогавашните Украинска Православна Църква-Киевска Патриаршия и Автокефалната Украинска Православна Църква, които след Обединителния събор на 15 декември 2018 г. заедно с Епископи от Украинската Православна Църква-Московска Патриаршия създават Православната Църква на Украйна, която получи своя Томос за автокефалия от Вселенския Патриарх на 05 януари 2019.

Жалко, че Видинска Митрополия става проводник на политиката на московските безбожници и средство за тяхната война срещу Православната Църква.

Нека да припомним, че Видинският Митрополит Даниил в средата на 2019 г. беше изпратил едно жестоко, позорно, оскърбително и осъдително писмо срещу Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей (виж тук и тук) по отношение на неговите действия за предоставяне на Томоса за автокефалия. Оказа се, че писмото е писано в Москва от неграмотни руснаци. Писмото беше написано на гръцки език с изключително много грешки и една смесица от исторически варианти на гръцкия език, които един грък или един грамотен чужденец никога не би допуснал.

След онзи позор, Българският Патриарх и Свещеният Синод на Българската Патриаршия НЕ наказаха Видинския Митрополит за неговите действия.

Сега страницата на Видинска Митрополия във Facebook отново пише и разпространява глупости, хули, клевети и лъжи, и най-вече руска пропаганда. Отговорност за това носи само и единствено Митрополит Даниил, който в момента е Митрополит на Видин.

Важно е да се отбележи, че БТА в мръсотията си се позовава на Руското подворие в България, което извършва антицърковна и подривна дейност на територията на Българската Държава и в диоцеза на Българската Патриаршия, в полза на Москва и на московските олигарси и престъпници.

Doxologia INFONEWS за пореден път призовава това подворие на Московския Патриарх в София да бъде проверено от Прокуратурата и да бъде закрито, тъй като то е вредно за България и за Българската Църква.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎