Папа Франциск: Свят без майки няма бъдеще

Папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана преподавателите и студентите от Папския богословски факултут „Марианум“ в Рим, на които припомни, че „времената, които живеем са времена на Мария: майка, който възражда жвиота и жена, която се грижи за Божия народ. Колко жени – каза папата – не получават заслуженото достойноство“.

„Да следваме школата на Мария, означава да следваме школата на вярата и на живота“. Тези думи на папа Франциск заключват значението и перспективата на проучванията на Папския богословски факултет „Марианум“ в Рим, в 70-та годишнина от неговото основаване. Една мариология, която трябва да бъде живяна със стила на Мария, сътрудничейки с останалите институти, оставайки внимателна към „знаците на богородичните времена“, пречиствайки понякога народната набожност и „носейки в културата, също чрез изкуството и поезията, красотата, която очовечава и вдъхва надежда“.

Сръцето на Майката

В мислите на папата се откроява две силни понятия за Мария: като майка и като жена. Като припомни, че „живеем във времето на Втория ватикански събор“, папата подчерта, че „мариологията извлече своята сила от Lumen Gentium, и изходжайки от тук, във „времената на Мария“, е необходимо да преоктрием чудесата на Девицата, отивайки в сърцевината на нейната тайна“.

„Тя е Майка, най-добрата от майките, способна да направи по-братски Църквата и света. Църквата – каза още папата – има нужда да преоктрие нейното майчино сърце, което тупти за единството; от това се нуждае също нашата Земя, за да бъде отново дом за всички нейни чеда, където всички сме братя, където има място за всеки отхвърлен от нашите общества“.

Имаме нужда от майчиноство, от хора, които раждат и възраждат живота с нежност, защото само дара, грижата и споделянето дръжат сплотено човешкото съмейство. Нека само си посмислим за свят без майки: той няма бъдеще. Печалбата по само себе си не дава плод, дори понякога увеличава неравенствата и несправедливостите. Докато майките карат всяко чедо да се чувства у дома си и дават надежда“.

Жена на достойноството

В Новият завет и в Евангелието, Мария е „жената, новата Евна, която от Кана Галилейска до Голгота се намесва за нашето спасение. Те жената облечена в слънце, която се грижи за поколението на Исус“. Една майка, която прави Църквата семейство, една жена, „която прави от нас един народ“. Франциск се спря и на народната набожност, която черпи вдъхновение от Девицита и призовава мариологията да я следва с внимание, насърчавайки я и понякога пречиствайки я. Приканва да бъдем внимателни към „значите на Богородичните времена“.

„Сред тях е именно ролята на жената: съществена за историята на спасението, тя не може да не бъде и за Църквата и за света. Но колко жени не получават заслуженото достойноств! Жената, която донесе Бог на света, трябва да може да носи своите дарове в историята. Нуждаем се от нейната изобритателност и нейния стил. Има нужда от нея богословнието, за да не бъде абстрактно и концептуално, а деликатно, повествувателно и жизненоважно“.

Мариологията е призвана „да търси по-достойни пространства за жените в Църквата, започвайки от общото кръщелно достойнство“.

Братска институция

„Марианум“ припомни папата е една „братска институция“, призована да разшири хоризонтите, преодолявайки страха „да се отвори“ и да мисли, че ще загуби специфичните си характеристики. Да заложиш – посочи папата – означава да дадеш живот, както правят майките.

„Мария е майка, която ни учи на изкуството на срещата и да вървим заедно. Ето защо е хубаво, че, както в едно голямо семейсво, в „Марианум“ се сближават различни богословски и духовни традиции, които превръщат диалога в икуменически и междурелигиозен“.

Източник: Vatican NEWS

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ