Османлиите са замазали стенописите в Монастира Хора в Константинопол

Автор: Doxologia INFONEWS

Мюсюлманите постепенно превръщат Монастира Хора в джамия. Те са монтирали висящ таван, замазали са стените и съответно стенописите в Храма. За това съобщава Orthodox Times.

На 30 октомври 2020 ислямският режим в Анкара ще реализира първата мюсюлманска молитва в Свещения Монастир Христос Спасител в Хора. След 72 години византийският православен Храм, който беше музей, сега отново ще бъде осквернен с ислямски молитви.

Според турската телевизия «TRT HABER» новината за молитвата е съобщил в Twitter проф. д-р Али Ербаш – ръководител Комитета по религиозните въпроси /Дианет/ и главен имам на Турция.

В своя туит Али Ербаш е сложил снимка на Монастира Хора, който нарича „Карийе Джами“. Той заявява, че на 30 октомври в петък „Карийе Джами“ отново отваря за религиозно служение.

Също така, той отправя пожелание, използвайки религиозната реторика с користни цели, че Бог (Аллах) ще бъде доволен от звуците от молитвите по минаретата.

Добър късмет на нашия етнос и на целия мюсюлмански свят“, заявява Али Ербаш.

Според информацията на осквернителната молитва ще присъства и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турците наричат Монастира Хора „Карийе Джами“. А това е един прекрасен византийски Монастир в Константинопол, който е преврънат в джамия от османските завоеватели през 16 век, а през 1958 година е превърнат в музей.

След решението на турският Върховен съд от 2019 и обявяването на 21 август 2020 в държавен вестник на решението за превръщането на Мостарира Хора в джамия, за съжаление Монастирът Хора отново беше преврънат в джамия пред очите на Европейския съюз и цялата християнска човешка цивилизация.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ