На гроба на свети Франциск, Папата подписа нова енциклика

В събота, 3 октомври, папа Франциск извърши частно посещение в Асизи, където в долната базилика на Свети Франциск се състоя подписването на новата енциклика на Светия отец, Fratelli tutti.

Папата пристигна в манастира Сакро Конвенто около 15.00ч. следобед, където бе приветстван от местния епископ монсеньор Доменико Сорентино и папския легат на базиликите на св. Франциск и Санта Мария дели Анджели, кардинал Агостино Валини и кустода на Сакро Конвенто, отец Мауро Гамбети.

След богослужението, Светият отец подписа новата си енциклика на гроба на Свети Франциск, чието съдържание ще бъде публикувано в неделя, 4 октомври, след обедната молитва „Ангел Господен“.

Папата отслужи литургията в базиликата „Свети Франциск“, в която, поради санитарните ограничения, участваха около двадесет братя францисканци.

„Предоставям тази Енциклика като скромен принос за размисъл така, че пред настоящите различни начини за елиминиране или пренебрегване другите, да можем да реагираме с нова мечта за братство и социално приятелство, което не се ограничава до думите. #FratelliTutti“. Това е новият туит, публикуван от Папа Франциск след подписването, днес следобед в Асизи, на трета му енциклика „Братя всички“.

Новата „социална“ папска енциклика следва „Lumen fidei“ от 29 юни 2013 г., инициирана от папа Бенедикт XVI и продължена и подписана от Франциск, и „Laudato si“ от 24 май 2015 г. посветена на цялостната екология. Новата енциклика завършва пътя, започнат с подписването, на 4 февруари миналата година в Абу Даби, на Документа за човешкото братство заедно с Великия имам на Ал-Азхар, Ахмад Ал-Тайеб, обогатена с допълнителни значения с експлозията на пандемията с Коронавируса.

Източник: Vatican NEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal