Московският Патриарх Кирил призовава за примирие между Армения и Азербайджан: Лошият мир е по-добър от добрата кавга

Автор: Doxologia INFONEWS

Във вторник Московският Патриарх Кирил направи специално изявление, в което призова за примирие между Армения и Азербайджан. За това съобщава Интерфакс.

Смятам, че споразуменията, постигнати с посредничеството на Русия на ниво външни министерства на Армения и на Азербайджан, са много важни.“ – заяви Московският Патриарх, апелирайки за примирие между двете страни.

Патриарх Кирил призова страните в конфликта да пазят човешките животи в името на мирното бъдеще.

Армения и Азербайджан в исторически план са били и ще бъдат съседи; арменци и азербайджанци във всеки случай живеят рамо до рамо“ – каза Московският Патриарх.

Лошият мир е по-добър от добрата кавга: тази стара истина днес е по-актуална от всякога. В мирни условия можете да се срещате, да общувате, да търсите решения на проблеми. Но когато има война, тогава се пролива човешка кръв, извършват се престъпления – при такива условия е трудно да се стигне до съвместни политически решения“ – допълва още Негово Блаженство.

Накрая Предстоятелят на Московската Патриаршия се обърна към Върховния патриарх и католикос на всички арменци г-н Карекин II и към председателя на Съвета на мюсюлманите от Кавказ Аллахшукюр Гуммет оглы Пашазаде, като ги призова за по-тясно сътрудничество с цел да се предотврати конфликтът да придобие религиозен характер.

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎