Митрополит Иларион Алфеев призова за ликвидиране на мавзолея на Ленин с мотива, че този човек е „предател на Родината“

In other languages: GR

Автор: Doxologia INFONEWS

Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев (Московска Патриаршия) призова да бъде извадено тялото на Ленин от мавзолея на Червения площад в Москва и да бъде погребано. Той обаче подчерта, че по този въпрос трябва да се действа предпазливо. За това съобщава Россия 24.

Не се съмнявам, че рано или късно тялото на този човек ще бъде погребано. Друг е въпросът кога и при какви обстоятелства ще се случи това.“ – казва Митрополит Иларион.

Волоколамският Митрополит нарече Ленин „предател на Родината“.

Същевременно Митрополит Иларион призна, че за последователите си в Русия Ленин все още е светец.

И ако сега тялото на Ленин бъде извадено от мавзолея, това ще бъде посегателство върху вярата на онези хора, за които тялото на Ленин е светиня“ – казва Митрополит Иларион, като явно забравя, че в Русия всеки ден се бият и тормозят хора, изповядващи различна идеология от „Руското Православие“ (а не различна вяра от Светото Православие), с мълчаливото съгласие на Московската Патриаршия.

След като комунизмът отмине, тогава може би ще е най-доброто време да се погребе тялото на Ленин“ – смята Митрополитът.

Говорейки за сградата на самия мавзолей, той каза, че тя остава архитектурен паметник, но вътре може да се преобразува в „музей на масовите репресии от комунистите“. По-рано Митрополитът беше предложил мавзолеят да се превърне в православен Храм или в Параклис.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal