Начало » Новини » Светът » Митрополитът на Неа Йония Гавриил посети Фенер относно църковния въпрос в Република Северна Македония

Митрополитът на Неа Йония Гавриил посети Фенер относно църковния въпрос в Република Северна Македония

In other languages: GRMK

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 02 октомври 2020, Високопреосвещеният Митрополит на Неа Йония г-н Гавриил (Еладската Църква) посети Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

По изключителната информация на Romfea.gr Митрополит Гавриил, както изглежда е посетил Фенер по заповед на Архиепископа на Атина г-н г-н Йероним.

Същата информация говори, че на срещата се е повдигнал въпроса относно автокефалията на поставената под схизма Църква в Република Северна Македония – „Македонска Православна Църква – Охридска Архиепископия“.

Добре осведомените източници отново на Romfea.gr заявяват, че Митрополитът на Неа Йония Гавриил е споделил пред Вселенския Патриарх безпокойството на Негово Блаженство Архиепископът на Атина г-н г-н Йероним относно този църковен въпрос.

Вселенският Патриарх е обменил мнение по въпроса с Митрополита на Неа Йония като го е информирал за ходовете на Майката Църква по този въпрос.

От Romfea.gr твърдят, че Вселенският Патриарх не изглежда да желае да предостави автокефалия на намиращата се в схизма Църква в Република Северна Македония.

Тази последната информация е много съмнителна, имайки предвид, че сайтът Romfea.gr изпълнява поръчки на Москва, както за манипулиране по въпроса за автокефалната Православна Църква на Украйна, така също и по църковния проблем в Република Северна Македония.

Според наши източници, единственият проблем на Архиереите на Еладската Църква е относно името на бъдещата автокефална Църква в Северна Македония. Те не са против предоставянето на автокефалия. Това е важно уточнение. Доколкото имаме информация от страна на Архиереите от „МПЦ-ОА“ също са склонни по отношение на името, свързано с думата „Македония“.

А относно това, както ще направи Вселенският Патриарх, той го заяви още в началото на тази година, че „Сръбската Църква и Църквата в Северна Македония да стигнат до взаимно приемливо решение относно църковния проблем“. Следващата стъпка относно Томоса за автокефалия е най-лесен. Но това е решение, което ще вземе Негово Всесветейшество. Редно е никой да не се бърка в неговите решения.

Нашият съвет към Архиереите от „МПЦ-ОА“ е да осъществят контакт с Архиреите от Сръбската Църква по отношение на схизмата, както и контакт с Вселенската Патриаршия по отношение на предоставянето на Томоса за автокефалия. В тези преговори не бива да допускат намесата на трети страни, което ще доведе до пълен провал на всички тези усилия.

Със сигурност Московската Патриаршия няма интерес от разрешаването на проблема със схизмата на Църквата в Северна Македония, както и с последващото предоставяне на Томос за автокефалия от Майката Църква.

Другият въпрос, който трябва да решат Архиереите от поставената под схизма Църква в Република Северна Македония е относно името на бъдещата Църква. В това отношение те трябва да осъществят контакт с Архиереите от Еладската Църква.

Проблемите се решават с любов, разбирателство и взаимно уважение, както и не на последно място с отстъпки.

При разрешаването на църковния проблем, преди всичко е необходимо църковно съзнание и много по-малко патриотично или националистическо такова. Разрешаването на този църковен проблем трябва да стане с оглед на Свещените Канони на Православната Църква.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal