Маестро Митрополит Иларион Алфеев: Московската Патриаршия може да спре да споменава Кипърския Архиепископ

Автор: Doxologia INFONEWS

Руските пропагандни медии по поръчка на ФСБ започнаха да дезинформират руското общество относно факта, че Архиепископът на Кипър Хрисостом II спомена в своите Диптиси името на Киевския Митрополит Епифаний нещо, което е в абсолютно изпълнение на Свещените Канони.

От Москва отново са бесни, че въпреки парите, които наляха в Кипър и отправените заплахи и натиск да не се признае автокефалията на Православната Църква на Украйна, нямат никакъв успех. Това няма как да го разберат от Москва, понеже не са църковни хора, а едни безбожници и комунисти в расо, които използват Православието за мръсните си геополитически игрички.

Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом заяви в интервю за ΚΥΠΕ, че:Решението ми е в полза на Православието и Църквата на Кипър и не обслужва нечии лични интереси“.

Волоколамският Митрополит Иларион Алфеев известен като Маестро Лари (като композитор е по-добър, отколкото като Митрополит – Бел. Dox.) и хулител на всичко разказа пред РИА Новости за възможната реакция на Руската Православна Църква на признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна от Кипърската Църква.

Ето част от неговото интервю за РИА Новости:

Ваше Високопреосвещенство, как ще реагира Руската Църква на признаването на украинските схизматици от Кипърския Архиепископ?

Ние дълбоко съжаляваме за това нещастно събитие. Решението ще бъде взето от Светия Синод. Вярвам обаче, че Архиепископът на Кипър ще бъде изтрит от Диптихите на Руската Православна Църква, тоест споменаването му по време на службата ще бъде прекратено, докато не бъдат изяснени всички обстоятелства по инцидента. Това означава край на евхаристийното общение с конкретен човек, а не с Кипърската Църква като такава. Ще бъде важно да се разбере: той сам ли го направи, или със съгласието на Синода? Гръцките медии (на руска издръжка – Бел. Dox.) пишат, че той го е направил без съгласието на Синода.

Как си обяснявате такова решение на Архиепископа?

За никого не е тайна, че той е бил под натиск от Константинополския Патриарх, който е много заинтересован поне още една църква да признае неговия незаконен акт. Имаше натиск от САЩ, където те се интересуват от отслабване на Руската Църква и от противопоставянето на гръцкия свят на славянския свят.

Ще продължим да имаме общение с всички епископи, които не признават самоличното решение на Архиепископа. Руският народ винаги е бил близък с кипърския народ, нашите поклонници ще продължат да посещават светилищата на онези Mитрополии на Кипърската Църква, чиито глави ще останат в общение с Руската Църква“.

Препоръчваме на Маестро Лари да отиде да се прегледа, понеже за пореден път говори глупости и сипе еклисиологични ереси.

От неговите думи, човек би си помислил, че Кипърският Архиепископ е извършил престъпление…, а не изпълнение на канонично задължение.

За Москва и Маестро Лари е чуждо това, че Предстоятелят на една поместна Църква е признала автокефалията, защото в Русия не се учи Канонично право на Православната Църква, а нещо съвсем друго.

Второ, дали Патриарх Кирил ще спре да спомевана в своите Диптиси Архиепископа на Кипър няма никакво значение, понеже Московската Патриаршия от две години е прекъснала общението си с Православната Църква след като не споменава името на Вселенския Патриарх и няма общение с Майката Църква, откъдето са произлезли.

Московската Патриаршия се намира в еклисиологична ерес!

Трето, при неспоменаване името на Предстоятеля на една поместна Църква, всъщност този акт означава прекъсване на общението със съответната Църква, както Москва го направи с Александрийския Патриарх и Атинския Архиепископ. А когато Москва спря да поменава името на Вселенския Патриарх, това означава, че тя е прекъснала общението с Православната Църква. С други думи, Москва прекъсна апостолското приемство със своя източник на това приемство (Майката Църква Вселенска Патриаршия), следователно тя вече няма такова приемство. Като няма приемство с Църквата, тя не е част от нея.

Протестантската еклисиологична ерес на Москва за 14, 15 Църкви няма място в Православието. Христовата Църква е една. Христос създаде ЕДНА ЦЪРКВА, а не няколко. Отделно това го потвърждават и Светите Отци от Втория Вселенски събор, където ясно заявяват, че ние вярваме в Една, Свята, Католическа (Вселенска) и Апостолска Църква, а не в няколко Църкви. Автокефална и поместна Църква, не означава независима и друга православна Църква.

Учението на Москва за много църкви и много глави е ерес!

Всичко това е странно за Москва. Разбираемо е, че това е следствие от изучаването на някакви странни канонично-правни и богословски науки, които не са част от учението на Православната Църква.

Прекъсването и започването на общение в една поместна Църква става с поменаването на нейния Предстоятел в Диптисите на другия, а не с декларации и различни документи, както го разбират руснаците.

Четвърто, за Русия винаги САЩ стои зад всичко и те са виновни за тяхното нещастие.

Пето, те ще се опитат да създадат интриги и разделения в Кипърската Църква като настроят тримата проруски Митрополити срещу Архиепископа на Кипър. Уви, всичко това ще се обърне срещу Москва.

Никой не се вълнува дали Москва щяла да прекъсне общението си с Кипърската Църква, понеже тя вече го е прекъснала с Православната Църква, от която е част самата Църква на Кипър.

Само любовта и търпението на Вселенския Патриарх спасяват засега Москва от налагането ѝ на схизма, понеже по акривия трябва да ѝ бъде наложена такава, дори и още по-строги мерки. По този начин ще се парира разпространението на еклисиологични ереси, идващи от Москва.

Москва продължава да изпада в още по-голяма изолация и отдалечаване от Едната, Свята, Вселенска и Апостолска Църква.

Другата лъжа в изявлението на Маестро Лари е, че „кипърският народ е близък с руския народ“. Стига с тези комунистически постулати от времето на СССР. Кипърският народ не е нито близък, нито изпитва голяма любов към руснаците, особено когато си припомня мръсната игра на СССР, който негласно подкрепи Турция при окупацията на северната част на острова.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal