Конференцията на европейските църкви: Тревога от ескалацията на напрежението в Нагорни Карабах

In other languages: EN

Апел на Църквите в Европа към ОССЕ и ЕС: мирно и трайно решение за Нагорни Карабах. „Включването на религиозни лидери в преговорния процес от двете страни може да помогне на процеса на помирение между двете страни“.

Конференцията на европейските църкви (КЕЦ) отправи апел към Минската група на ОССЕ и към Европейската служба за външна дейност на ЕС „да положат всички възможни усилия в търсенето на мирно и трайно решение в Нагорни Карабах“.

Призивът се съдържа в писмо, което генералният секретар на Конференцията на европейските църкви Йорген Сков Соренсен изпрати до съпредседателите на двете организации, изразявайки „сериозна загриженост от настоящата ескалация на конфликта между Армения и Азербайджан“.

„Призоваваме Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) да предложи дипломатически и посреднически способности на ЕС за мирно решение в съответствие с принципите на международното право, за да се гарантира траен мир, с цел да се предотврати повторен конфликт в Кавказкия регион“.

Соренсен изрази готовността на църквите в КЕЦ, със седалище в Брюксел и представлява 114 църкви от всички конфесии на целия континент, да осигурят „ефективно сътрудничество“, заявявайки, че „включването на религиозни лидери в преговорите между двете страни може да помогне за процеса на помирение“.

КЕЦ призовава също „ЕС да гарантира безпрепятствен достъп до хуманитарните помощи за нуждаещите се“ и приканва Църквите в Европа да се обединят в молитва за мир в Кавказ, предлагайки следния текст:

„Сред несигурността, страха от болести и смъртта в нашия свят, хората се изправят един срещу друг с оръжия. Омразата, насилието и смъртта унищожават помирението и мирното съжителство. Милостиви Боже, в ослепителната светлина на експлодиращи куршуми, чуваме вика за мир на нашите сестри и братя. В оглушителния шум на оръжията виждаме очи, пълни със сълзи и болка, чакащи справедливост”.

Източник: Vatican NEWS

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎