Комюнике на Свещения Синод на автономната Православна Църква на Финландия

In other languages: GR

Превод: Йордан Георгиев

Във възхвала на Името на Троичния Бог, днес в понеделник на 05 октомври, в катедрата на Вселенската Патриаршия, след разрешението и поощрението на Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей, Свещеният Синод на Светейшата Автономна Църква на Финландия, която се намира под юрисдикцията на Вселенската Патриаршия, се събра на заседание под председателството на Високопреосвещения Архиепископ на Хелзинки и цяла Финландия г-н Лъв (Леон).

На заседанието почетно присъства, от страна на Патриарха и на Константинополската Майка Църква, Високопреосвещеният Архиепископ на Австралия г-н Макарий. Задълженията на секретар на заседанието, със заповед, изпълняваше Благоговейният дякон г-н Григорий, зам.-секретар на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия, а на преводач Преподобният йеромонах г-н Дамаскин Ксенофондинос.

Първоначално Високопреосвещеният Председател постави въпроси от текущия дневен ред, както следва:

I. Въпросът за избор на викарен Епископ за нуждите на нашата Църква.

II. Разглеждане на антиканоничното поведение на протодякон Георги Хaркьонен, клирик на Свещената Митрополия на Куопио и Карелия.

III. Назначаването на Главен секретар на нашия Свещен Синод.

По време на заседанието и тримата Високопреосвещени Йерарси общуваха един с друг в дух на помирение, любов и взаимно уважение. Те изтъкнаха между другото за истинското историческо събитие – заседанието на Свещения Синод на Църквата на Финландия да се проведе за първи път в Константинопол, където е сърцето на нашата Майка Църква.

От поставените въпроси единодушно бяха взети следните решения:

  • Въпросът за избора на викарен Епископ, определен за тази нужда, надлежно се препраща за идния месец ноември 2020, когато ще предстои да бъде свикан Църковно-народен събор, който по-нататък ще предложи подходящи лица, според нашия Свещен Синод.
  • Налага за срок от шест месеца наказанието аргос (пълно запрещение от свещенослужение – Бел. прев.) на протодякон Георги Харкьонен, клирик на Свещената Митрополия на Куопио и Карелия за извършените от него канонични прегрешения.
  • Реши да назначи Негово Високоблагоговейнство протопрезвитер Микаел Сундквист, клирик на Свещената Архиепископия на Хелзинки за Главен секретар на Свещения Синод.

В Константинопол,
на 05 октомври 2020

Източник: Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎