Комюнике на Свещения Епархийски Синод на Архиепископията на Америка | 12.10.2020

In other languages: GRENNMK

Превод: Йордан Георгиев

Комюнике на Свещения Епархийски Синод

В понеделник, 12 октомври 2020, Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Америка г-н Елпидофор свика Свещения Епархийски Синод на извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка за да разгледа въпросите от текущия дневен ред, свързани с живота на Църквата.

Между които въпроси, бяха взети следните важни решения:

а) Израз на благодарност към Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей г-н г-н Вартоломей и към ръководения от него Свети и Свещен Синод в почетния център на Православието (Фенер – Бел. прев.) за предоставената възможност на Американската Архиепископия да изготви нов Устав. Тази забележителна перспектива става още по-задълбочена в светлината на честването през 2022 г. на 100 години от създаването на Архиепископията. Изготвянето на новия Устав, ще бъде в сътрудничество между Йерархията, духовенството и миряните в Църквата. Поради тази причина ще бъдат съставени две комисии: 1) Една по-широкообхватна комисия в Америка, съставена от представители на Свещения Епархийски Синод, духовенството и миряни от Архиепископията и 2) Втора комисия, чиято мисия ще бъде да участва в смесената комисия, ко[то ще състави нашата Майка Църква и която ще пренесе духа и идеите на първата.

б) потвърждаване на съдържанието на комюникето на Свещената Архиепископия относно законноста и функционирането на административните ѝ органи до гласуването и приемането на новия Устав от Патриаршията. Това са Свещеният Епархийски Синод, Архиепископският съвет, Изпълнителната комисия, Църковно-народният събор и съответните административни структури на Митрополиите.

в) Посвещаването на предстоящите заседания на Архиепископския съвет за формулиране на визията за един нов Устав.

г) осигуряването на достоен живот с достатъчни доходи, подобаващи на неговото йерархично положение и според традицията на нашата Църква, за Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Сарди (Сардийски – Бел. прев.) г-н Евангел, който служи в Архиепископията на Америка в продължение на много десетилетия.

И накрая, Архиепископът съобщи:

а) състава на Изпълнителната комисия и Националния съвет на Националното благотворително братство,
б) назначаването на Високопреподобния Архимандрит г-н Констандинос Моралис за протосингел на Свещената Митрополия на Ню Джърси както и назначаването на Митрополитски съвет за същата Митрополия и
в) датите за архиерейските хиротонии на наречените за Преосвещени Епископи, както следва: за Амастрийския Епископ г-н Спиридон (Кезиос) на 14 ноември, за Ексамилионския Епископ г-н Тимотеос (Бакакос) на 5 декември и за Фокейския Епископ г-н Йоанис (Констандину) на 19 декември тази година.

От Главния секретариат на Свещения Епархийски Синод

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς | Greek Orthodox Archdiocese of America

✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎