Комюнике на Митрополията и трите Епархии в Черна гора на Сръбската Православна Църква за спазване на ограничителните мерки срещу COVID-19

In other languages: SRBGR

Превод: Йордан Георгиев

Комюнике на Митрополията и трите Епархии в Черна гора на Сръбската Православна Църква за спазване на ограничителните мерки срещу COVID-19

Прессъобщение
Цетине, 12 октомври 2020

С оглед на сложната и потенциално изключително опасна епидемиологична ситуация в Черна гора, във връзка с ежедневното увеличаване на случаите на хора, заразени с новия коронавирус, приканваме всички православни християни и всички граждани да спазват здравните мерки и медицински инструкции за поставяне под контрол на болестта Covid-19, причинени от споменатия вирус.

Виждаме, че епидемията от този вирус засяга Черна гора, както и целия регион, Европа и целия свят. Не бива да се позволява на тази болест да спира живота, дори духовния и църковния живот, но е необходимо да се придържате, доколкото е възможно към предпазните мерки, за намаляване на вредните социални последици от епидемията и най-важното да намалите броя на загубените (човешки) животи поради тази болест, която макар да засяга всички възрасти, все още отнема най-много животи сред най-възрастните.

Припомняме, че нашата Църква, веднага след обявяването на епидемията през март тази година, спря организирането на масови Литии, които след това преминаваха по улиците на черногорските градове по известни причини, както и това, че сме свели до минимум много други дейности или временно сме ги преустановили. Много тържества, освещавания на храмове, научни събирания и кръгли маси и за първи път повече от двадесет години детското събрание, което беше планирано за пролетта, лятото и есента тази година, бяха отменени или отложени. Някои от най-големите годишни християнски празници, като празника на Възкресение Христово, се празнуват по много по-различен начин, отколкото при нормални условия.

Затова, ръководени от неотдавна полученото, уместно и разумно писмо от Института по обществено здраве на Черна гора, както и намерението, което имахме преди това, приканваме православните християни, особено тези, които ще празнуват своето кръщение през следващия период, да го направят тази година по-сдържано и скромно от обикновено. Хубаво и благословено би било да приемате своите близки и приятели в дома си в деня на вашия имен ден, но е още по-красиво и благословено, особено в тази здравна ситуация, да се грижим за благополучието на всички наши близки. Вярваме, че е подходящо да празнуваме своите имени дни, които са много през следващите няколко месеца, този път в нашите домове и в тесен кръг, с благословията на дома от свещеника или благословяне на празничната торта в храмовете, в съгласие с енориашите.

Както народът отдавна мъдро казва – не всяко зло е за зло. Може би това е чудесно време да си припомним, че кръщелният празник е преди всичко духовно тържество, което ни напомня за деня, когато нашите предци са получили спасителната християнска вяра, и да прекараме този ден в молитва и благословия. Знаем, че за съжаление нашите тържества често се превръщат в партита, в които духът на благочестие и мяра е забравен, като по този начин ни отдалечават от тяхния смисъл и значение. Празнуването на славата по време на епидемия може да бъде възможност да поставим акцента в нашето тържество точно там, където трябва да бъде – в молитва и благодарност към Бог.

И накрая, без да обръщаме твърде много внимание на подновената антицърковна и антирелигиозна медийна кампания (това е леко преекспонирано от страна на Сръбската Църква в Черна гора – Бел. прев.), пълна с неистини за Църквата и недоразумения спрямо вярващите, ние призоваваме всички вярващи и всички граждани да си простят един друг и да не забравят това, което Митрополит Амфилохий често повтаря напоследък: „ненавистта към Бога и ненавистта към брата са по-порочни вируси от всеки известен вирус. Трябва да бъдем по-внимателни и да се лекуваме по-усърдно от тях, отколкото от тези болести, които измъчват тялото ни, понеже човек е по-трудно да се отърве от тях и да остави по-тежки последици, както за отделните хора, така и за целия народ“.

Молим се за бързото възстановяване на всички, които страдат от този настоящ вирус и от всички други заболявания, както и за укрепването на всички, които се стремят да им помогнат по пътя на изцелението: лекари, друг медицински персонал и всички благодетели.

От Черногорско-Приморската Митрополия, Будимлянско-Никшичката Епархия, Милешевската Епархия и от Захумско-Херцеговинската и Приморска Епархия (Сръбска Православна Църква в Черна гора – Бел. прев.)

Източник: Митрополија црногорско-приморска

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal