Кипърският Архиепископ взе позиция за Украйна, a руснаците и техните „приятели“ се раздразниха

In other languages: GR MK

Превод: Йордан Георгиев

Решението на Архиепископа на Кипър Хрисостом II да признае автокефалията на Православната Църква на Украйна, споменавайки Митрополит Епифаний като Предстоятел на Църквата има сериозни политически последици. Само трима Митрополити и един Епископ реагираха заради решението на Архиепископа, заявявайки своето раздразнение от факта, че Архиепископ Хрисостом II не свиква Свещения Синод преди да преприеме такова действие. Освен тримата Митрополити и единият Епископ, както се очакваше Московската Патриаршия също реагира.

Архиепископ Хрисостом до скоро спазваше една неутрална позиция по този въпрос (наистина неутрална, за разлика от някои Митрополити от Българската Патриаршия, които съслужат с Епископи от противоканоничната Руска Църква в Украйна – Бел. прев.). Това решение се свързва директно с увеличаващото се икономическо и разширяващото се политическо влияние на Русия на нашия остров (Кипър – Бел. прев.) в последните години. Това влияние изглежда действа и чрез Църквата – факт, който започна да буди тревога.

Църковните кръгове заявиха пред AlphaNews.live, че е въпрос на време да бъде свикан Свещеният Синод като ни подчертаха, че въпреки някои реакции, оценката е, че мнозинството ще застане на страната на Архиепископа по този въпрос. Оттам поставиха въпроса, какво ще направят тримата Митрополити (руски агенти – Бел. прев.), които днес реагират, в случай че решението за признаването на автокефалията на Украйна бъде потвърдено с 8+1 гласа от Свещения Синод.

Реакцията на Руската Църква беше предложението Архиепископът на Кипър да бъде отписан от Диптисите на Патриарх Кирил (Гундяев) нещо, което ще бъде разгледано през следващите дни. Това означава, че Архиепископ Хрисостом II няма да бъде споменаван по време на Божествената Литургия от руските свещеници (Патриарх Кирил – Бел. прев.)

Ние се свързахме с директора на Кипърския център за изследвания г-н Христос Якову за да получим от него отговори на някои основни въпроси около този казус.

Какво означава на практика това, че Архиепископът на Кипър спомена Митрополит Епифаний?

Споменаването на Епифаний означава на практика, че Предстоятелят на Църквата на Кипър призна автокефалията на Укринската Църква, която получи своята автокефалия от Вселенската Патриаршия през 2019. До този момент тя не е призната от някои поместни Църкви, между които е и Московската Патриаршия“.

Трябваше ли Архиепископ Хрисостом да се консултира със Свещения Синод преди да вземе това решение?

Това не е ясно. Защо? Обикновено такива въпроси се вземат колективно, но и Архиепископът има право да ги вземе сам. До момента обаче, практиката беше решението да се вземе колективно“.

Какво показва фактът, че от самото начало Архиепископ Хрисостом спазваше неутрална позиция и дори беше казал, че ще посредничи за доброто на Православната Църква?

Това показва, че вече Църквата на Кипър признава и се съгласява с решението на Вселенската Патриаршия, както също и с другите Църкви, които вече са признали автокефалията на Православната Църква на Украйна. Освен това има и някои други въпроси, които имат повече общо с нахлуването на Московската Патриаршия в Кипър нещо, което Архиепископът не желае да става в голям мащаб“.

Какви ще са последиците за Кипър? Това в някаква степен политическа позиция ли е?

Има и политическо измерение, понеже рускаците са нахлули в Кипър основно икономически, сега искат да го направят и чрез Църквата, така че осъзнавате, че това предизвиква реакциите на някои, които виждат, че влиянието на Русия в Кипър се увеличава“.

Кои Патриаршии (автокефални Църкви – Бел. прев.) са признали автокефалията на Украинската Църква?

Вселенската Патриаршия, Александрийската Патриаршия и Еладската Църква. Останалите имат позиция на изчакване, но постепенно ще вървят по утъпкания от Кипър път, както беше призната и тази на Грузия“.

Източник: Alpha News Live Κύπρου

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal