Киевският Митрополит Епифаний участва в среща между религиозни представители по покана на украинския президент Володимир Зеленски

Автор: Doxologia INFONEWS

На 19 октомври 2020 г. по покана на президента на Република Украйна г-н Володимир Зеленски се проведе среща с лидерите и представители на църквите и религиозните организации в Украйна. На срещата присъства и Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний. За това съобщава пресслужбата на Киевска Митрополия.

По време на словото си, Киевският Митрополит Епифаний благодари на държавния глава за тази среща, както и за възможността да бъдат обменени мнения по редица въпроси, касаещи обществото, държавата и религиозните общности.

Предстоятелят на Православната Църква на Украйна отбеляза, че диалогът е ефективна форма на взаимодействие, която помага да се разработят и да се приемат по-добри решения; помага превантивно да бъдат избегнати различни проблеми; помага да се изслушват различните позиции както и да се намира общ език.

Ето защо, ние като религиозна общност ценим диалога и сътрудничеството между нас и държавата, каквито има от три десетилетия, а днешната ни среща е потвъждение за всичко това, както и продължение разбира се.“ – каза Митрополитът.

Освен това, Негово Блаженство изрази своята благодарност към президента Зеленски, който заедно с водена от него делегация, посети Негово Божествено Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей във Фенер.

Митрополит Епифаний изрази увереност, че Правосланата Църква на Украйна е и ще бъде надежден партньор и помощник на държавата и обществото в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Опитът на държавата Украйна, както и на други държави, показва, че най-добрият начин за борба със заплахата от пандемията е диалогът, сътрудничеството, съзнателно отношение към отговорностите, а не само забрани и ограничения.“ – допълва Митрополит Епифаний.

Не на последно място, Митрополитът на Киев и на цяла Украйна повдигна въпроса за защита правата на вярващите в окупираните територии от руските завоеватели, и особено в полуостров Крим:

Нашата Църква там е подложена на постоянно преследване, а окупаторите искат да прекратят живота на ПЦУ там.

Ние винаги ще подкрепяме държавната независимост, суверенитета, териториалната цялост на Украйна, общественото разбиране и единството на украинския народ. Защото само в свободна, независима, просперираща Украйна виждаме добро бъдеще за Църквата, за цялата религиозна общност и за цялата нация.“ – завърши Негово Блаженство Киевският Митрополит Епифаний.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на религиозните представители за участието в тази дискусия и заяви, че ще се постарае да бъдат подпомогнати всички религиозни общности в техните нужди за доброто на техните вярващи членове.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal