Как се извършват богослуженията по време на пандемията от коронавирус | Кратко интервю с отец Методий Вит Коут от Чехия

In other languages: CZ

Превод: Йордан Георгиев

От Doxologia INFONEWS ще ви предложим едно кратко, но интересно интервю с отец Методий Вит Коут, предстоятел на православния Свещен Храм на Света Олга във Франтишкови Лазне (Чешка Република). Свещеникът от този храм ни разказва как служи и как обгрижва своето паство по време на пандемията, при спазването на всички ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Как ще се проведат при вас богослуженията?

Поради коронавирусната пандемия и действащите извънредни разпоредби, решихме да служим Божествена Литургия без участието на вярващи. Неделните служби ще се излъчват онлайн на страницата ни във Facebook от 9:00 ч.. Искаме да избегнем ситуации, в които трябва да решим на кого да позволим да присъства на богослужение и на кого не. Ще присъстват само духовниците, певците и клисарите.

Ще контактувате ли с вярващите извън самото (онлайн) излъчване?

Разбира се. За трета поредна седмица, индивидуалните посещения на духовника се провеждат директно в домакинствата. Много кратки последования и обряди за живите и починалите могат да се извършват извън Храма, включително изповед и Свето Причастие. Който се интересува от среща със свещеник, със сигурност няма да бъде отхвърлен.

Можете ли да уредите посещения при хора с коронавирус?

В сериозни случаи също разчитам на тази възможност. Консултирам се с повечето специалисти, парамедици и лекари; подготвили сме пълни защитни средства за няколко посещения.

И така, самият Храм ще остане ли затворен за вярващите?

Не, след края на Божествената Литургия и след това, на енориашите ще бъде позволено да посещават църквата индивидуално или със своето семейство. Хората ще могат да запалят свещ, да си налеят светена вода, да запишат имената на близките си, които се споменават на богослуженията или просто да се помолят мълчаливо. Всеки може да избере дали да поиска посещение в домакинството си, или да уговори среща с духовника директно в Храма. Освен това храмът е отворен всеки ден от 14:00 до 16:00.

Как вярващите могат да се свържат с вас?

Хората могат да се свържат с мен на телефон 773 660 205 или да ми пишат на електронната ми поща: [email protected]. Първите имена на живи и починали, които да бъдат споменати на богослуженята, могат да бъдат изпратени на горепосочения телефонен номер чрез SMS.

Искате ли да пожелаете нещо на читателите?

Може би само да бъдат здрави и да не се страхуват да помолят за помощ, когато имат нужда от нея. Вече в Библията е казано: „И рече Бог: Не е добре човек да бъде сам…“ (Битие 2:18). Животът по време на коронавируса е подходящо изпитание, при което със сигурност не трябва (освен ако не е абсолютно необходимо) да оставаме сами без контакт с близките си.

Източник: Živé Chebsko

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal