Изявление на Световния съвет на църквите относно нарушенията на хуманитарното примирие, договорено между Армения и Азербайджан

In other languages: EN

Превод: Doxologia INFONEWS

В.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите (WCC) проф. д-р Протойерей Йоан Саука изрази дълбока загриженост относно нарушенията на хуманитарното примирие, договорено между Армения и Азербайджан на 10 октомври 2020 г.

Световният съвет на църквите призовава незабавно да се прекратят всички военни действия, да се спазват постигнатите в Москва споразумения за прекратяване на огъня и страните да се ангажират за конструктивен диалог, целящ защитата на човешките животи и права, а така също и предотвратяване на нападения срещу инфраструктурата и местата за религиозно поклонение.

Световният съвет на църквите призовава за постигане на устойчив мир.

Сред многото други трагични последици от конфликта, нас ни шокира и обезсърчи нападението над катедралата Газанчецоц, в която по това време се подслоняваха цивилни.

Ние осъждаме всяка целенасочена атака срещу религиозни и културни обекти.

Молим се и се надяваме, че религиозните лидери и институции, заедно с лицата, вземащи решения, ще се обединят в съгласувани усилия за прекратяване на този конфликт, за защита на всеки човешки живот, за насърчаване на междурелигиозното разбирателство и уважение към общностите и към светите места.

Заедно, в сътрудничество за мир, справедливост и зачитане човешкото достойнство.

Женева | 12 октомври 2020

Проф. д-р Протойерей Йоан Саука
В.и.д. генерален секретар
Световен съвет на църквите (World Council of Churches)

Източник: World Council of Churches

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal